Beste refinansiering av lån

Refinansiering av lån er en løsning som stadig flere nordmenn velger å benytte seg av. Her slettes ett eller flere lån i bytte mot et nytt lån med lavere effektiv rente.

Refinansiering er svært vanlig blant de som sitter med kostbare boliglån. De siste årene har det også blitt vanlig å refinansiere dyre smålån og kreditter til en lavere effektiv rente.

Søknader om refinansiering er både gratis og uforpliktende. Det betyr at du kan hente inn tilbud fra en lang rekke forskjellige banker og sammenligne priser uten at det koster deg noe.

Sitter du med dyr gjeld i form av kredittkort og diverse forbrukslån, er det smart å samle all gjelden i ett lån med lavere renter.

Lån har ikke bindingstid

Mangelen på bindingstid er en viktig årsak til at refinansiering lønner seg. Du står for eksempel fritt til å betale ned alt du skylder av kredittkortgjeld og forbrukslån uten at banken kan kreve noen ekstra økonomisk kompensasjon.

Boliglån er det eneste unntaket til denne regelen, hvor du binder renten over en lang tidsperiode.

Gebyrer ved refinansiering

Å refinansiere gjeld er ikke gratis. Det vil tilkomme 2-3 gebyrer, avhengig av hvilken type gjeld du ønsker å refinansiere. Du kan forvente å betale følgende:

 • Etableringsgebyr
 • Termingebyr
 • Tinglysningsgebyr (hvis du refinansierer med sikkerhet i egen eiendom

Gebyrene gjør at det sjeldent lønner seg å refinansiere mindre beløp, f.eks under 10 000 kroner.

Bruk en finansagent ved refinansiering av lån

For refinansiering av lån uten sikkerhet er det smart å søke gjennom en finansagent. Dette er selskaper som har spesialisert seg på formidling av søknader, med et høyt antall samarbeidspartnere.

Fordelene er som følger:

 • Du slipper å sende inn individuelle søknader til alle bankene.
 • Sjansen øker for å motta et godt tilbud med lav rente.
 • Du får personlig oppfølging av finansagenten.
 • Tjenesten koster ingenting og er uforpliktende.

Vi kan spesielt anbefale finansagenten Lendo, blant annet fordi selskapet har et meget bra kundesenter, og fordi de samarbeider med mange banker.

Lendo vil be deg fylle ut én søknad, som automatisk videresendes til agentens 20 partnere.

Kvalifiserer du til å få låne, vil du få tilbud fra kjente banker som EasyBank, Komplett Bank og Santander.

Bør jeg refinansiere med eller uten sikkerhet?

Et viktig spørsmål er hvorvidt du burde refinansiere lån med eller uten sikkerhet?

Refinansiering med sikkerhet betyr at du stiller pant i eksisterende eiendeler. Her er privatbolig det vanligste alternativet.

Med andre ord vil banken utbetale pengene til refinansiering såfremt den er sikret tilbakebetaling gjennom boligens (eller andre objekters) verdi.

Refinansiering av lån med sikkerhet i privat eiendom gir deg vanligvis lavere effektive renter, da bankens risiko faller. Derimot vil du måtte betale et gebyr for å tinglyse dokumentet på eiendommen.

Alternativet er å refinansiere med et lån uten sikkerhet. Løsningen innebærer å søke om et nytt forbrukslån, der målet er å oppnå gunstigere vilkår for renter og nedbetalingstid.

Fordeler med refinansiering av lån

Refinansiering av lån bringer med seg en rekke fordeler. Vi har oppsummert fordelene nedenfor, og lagt inn en kort forklaring:

 1. Du sparer penger med et lavere effektivt rentenivå.
 2. Få en forenklet finansiell hverdag med kun én kreditor.
 3. Gebyrene er fradragsberettiget.
 4. Mer fleksibel nedbetalingstid sammenlignet med andre alternativer.

Med refinansiering flytter du i prinsippet ett eller flere lån over til en annen bank, i bytte mot en lavere effektiv rente. Hvor mye du sparer avhenger av størrelsen og rentenivået på de lånene du allerede sitter med.

Blant de som søker om refinansiering av lån er det vanlig å se gjeld relatert til kredittkort og forbrukslån der effektive renter for kan overstiger 25-30 prosent.

Klarer du å presse rentene ned med 5-10 prosent kan det fort bli snakk om store kostnadsbesparelser.

Utenom muligheten til å spare penger, blir det også mindre arbeid med administrasjon. Etter å ha refinansiert gjelden får du kun én bank å forholde deg til.

Å sitte med flere lån som alle har forskjellig rentenivå, forfallsdato og nedbetalingstid gjør det vanskelig å ha en god oversikt.

Derfor lønner det seg å samle alle lånene, og legge inn faste månedlige avdrag for nedbetaling.

Slik senker du rentekostnadene

Deler du utgiftene i husstanden med ektefelle eller samboer? Da kan det være smart å søke om refinansiering sammen med den andre personen.

Benytter du en medlåntaker vil banken vanligvis tilby et lavere rentenivå enn det du kunne oppnådd på egenhånd.

Ulempen er at begge står ansvarlig for tilbakebetaling av gjelden skulle problemer oppstå. Rentenivået på lånet er knyttet til risikoen banken føler den påtar seg og bruk av medlåntaker øker sannsynligheten for at lånet betales tilbake.

En annen mulighet er å prute på rentesatsen, hvor du spør om banken kan presse prisene ned et ekstra hakk. Dersom du har en solid kredittverdighet, er sjansen stor for at banken vil gå med på en løsning om lavere rentesats.