Hva er nettolønn?

Her forklarer vi hva nettolønn er, og hvordan den skiller seg fra bruttolønn. Vi ser også på hvordan du kan regne ut din egen nettolønn.

Den enkleste forklaringen på nettolønn er at det er det som er igjen etter at det er betalt skatt fra lønnen. Likevel betyr ikke det at man alltid får utbetalt hele nettolønnen. Så vi ser litt nærmere på begrepene.

Dette er nettolønn

I utgangspunktet defineres nettolønn som den betalingen en ansatt mottar etter at skattetrekk er utført. Likevel kan det hende man får mindre utbetalt, hvis man har ulike lønnstrekk.

Lønnstrekk kan være enten frivillige eller tvungent. For eksempel kan det være frivillige lønnstrekk til kantineordninger, treningsfasiliteter eller andre goder man betaler for gjennom jobben.

Ufrivillige lønnstrekk kan komme fra pålegg fra namsmannen. Det kan skje for eksempel i forbindelse med inkassosaker og gjeldsproblematikk, eller ved tvungne barnebidrag.

Du kan finne din netto årslønn ved å logge deg på sidene dine hos Skatteetaten. Der fremkommer siste års tall, og nye kommer ved inneværende års skatteoppgjør. Hvis lønn og andre forhold har endret seg de siste månedene, kan likevel det du får utbetalt fremover være noe annerledes enn fjoråret.

Nettolønn er det som er igjen av lønnen etter at skatt er betalt. Det hender likevel ofte at det tilkommer ytterligere trekk, ved frivillige og tvungne lønnstrekk. Det kan være til kantineordninger på jobben, eller pålagte trekk til for eksempel barnebidrag.

Nettolønn for arbeidsgiver

Arbeidsgivere må forholde seg til flere forhold ved nettolønnen. Det er nemlig ikke slik at lønnen er det eneste ansvaret en arbeidsgiver har, ved å ha en person ansatt. Arbeidsgivere er blant annet pålagt å etablere en pensjonsordning for alle ansatte.

I tillegg betales såkalt arbeidsgiveravgift. Den er på mellom 0 og 14,1 % av den ansattes årslønn. Hvor mye som må betales i arbeidsgiveravgift kommer an på hvor i landet bedriften er registrert.

Dette er kostnader som kommer i tillegg til lønnen.

Nettolønn for arbeidstaker varierer

Siden nettolønn er lønn etter skatt, vil den variere mye fra person til person, selv om de i utgangspunktet er på samme lønnstrinn. Du kan også lese mer om nettolønn hos Skatteetaten.

Det er fornuftig å følge med på at man trekkes med tilstrekkelig høy trekkprosent i skatt. Selv om det kan være kjedelig å få mindre utbetalt hver måned, så er det godt å slippe å få en stor skattesmell når skattemeldingen kommer.

At nettolønnen varierer mye, selv om bruttolønnen er lik, kommer av at skatter og avgifter som betales regnes ut personlig, ut i fra en rekke ulike forhold. Det inkluderer:

  • Gjeld
  • Formue
  • Forsørgeransvar
  • Sivilstand

Hva er bruttolønn og nettolønn

Ofte kan det være slik at hvis bruttolønnen er på 500 000 kroner, så er den utbetalte nettolønnen kanskje på kun 300 000 kroner. Dette er et gjennomsnittlig anslag, og vil variere mye fra person til person.

Når en stilling utlyses oppgis det gjerne hvor mye som tilbys i lønn. Det er da alltid snakk om bruttolønnen. Det man får utbetalt vil være mye lavere.

Samtidig tilbys det i mange jobber en del goder. Da kan det være lurt å sjekke om det er goder som er skattepliktige. I så fall vil de ha innvirkning på hvor mye du må betale i skatt.

Når du får utbetalt lønn, skal du samtidig få en lønnsslipp. Som regel mottar man det elektronisk, enten på e-post eller direkte i nettbanken. Der skal det fremgå hva som er bruttolønn, hvor mye som er trukket fra i skatt og eventuelle andre trekk, samt hva som er nettolønnen.

Slik kan du regne ut din netto utbetalte månedslønn

Hvis du vil regne ut din netto utbetalte månedslønn, trenger du å vite:

  • Bruttolønn
  • Skattetrekkprosent
  • Eventuelle øvrige trekk

Hvor mye du skal betale i skatt avhenger av en del forhold som endrer seg gjennom året, som gjeld og formue. Derfor er det vanskelig å regne ut helt presist. Når skatteoppgjøret kommer, er det derfor alltid en viss spenning rundt hvorvidt man får tilbake penger, eller man må betale restskatt.

For å unngå ubehagelige overraskelser, kan man sørge for å betale litt mer i skatt enn det man regner med man må. Man kan selv be om nytt skattekort med høyere trekk, eller lavere, hvis man mener det er riktig. Velger man litt høyere trekk enn det man tror man må ha, er det stor sjanse for at man får tilbake på skatten. Det ber du om hos Skatteetaten.

Imidlertid kan man i de fleste tilfeller komme ganske nær når man regner ut egen skatt. Her har vi laget et eksempel. Du kan følge det ved å bruke din bruttolønn og eventuelle andre trekk.

  • Brutto månedslønn på 50 000 kroner
  • Skattetrekk på 38 %
  • Skatt for forsikring og skattbare goder på 350 kroner

Da blir utregningen som følger:

    • 50 000 + 350 = 50 350 (brutto månedslønn + skatt av forsikring/goder)
    • 50 350 x 0,38 = 19 133 (dette er skattetrekket)
    • 50 350 – 19 133 = 31 217 kroner er månedslønnen

Nettolønn i budsjettet

Det er viktig å følge med på hva man har i nettolønn, og å følge med på at man betaler tilstrekkelig mye skatt. I motsatt fall, kan man få en svært ubehagelig økonomisk overraskelse ved skatteoppgjøret.

Det er alltid fornuftig å ha en økonomisk buffer til bruk ved uventede utgifter. Den kan det tas av hvis man får en skattesmell. Om det er tilstrekkelig kommer an på hvor mye skatt man eventuelt skylder.

Når man vet hvor mye man har i netto utbetalt lønn, kan man sette det inn i et budsjett. Da ser man hvor mye penger man har å rutte med hver måned. Ved å samtidig føre inn alle faste utgifter, som husleie, strøm, telefon og mat, får man oversikt over hva man eventuelt kan bruke til annet forbruk.

Dette er det viktig å følge med på, særlig nå som mange kostnader har økt. For mange har ikke lønnen steget like mye som prisen på varer og tjenester. Dermed blir det mindre igjen etter at nødvendigheter er betalt.

Selv om vi har et relativt høyt lønnsgjennomsnitt i Norge, så har vi også høye kostnader. Samtidig varierer mange kostnader, særlig bokostnader, mye etter hvor man bor i landet.

Du kan finne hjelp og maler til å sette opp budsjett mange steder på nettet. Blant annet kan du få tips og mal til budsjett hos BN Bank eller hos oss.

Når man kjenner til hvor mye man har i utbetalt lønn hver måned, er det enkelt å sette det inn i et budsjett. På den måten blir det enklere å holde kontroll på privatøkonomien, og man slipper negative overraskelser ved slutten av måneden.

Vanlig lønn i Norge

Ifølge Fiken var den gjennomsnittlige årslønnen i 2023 i Norge på 668 700 kroner. Det er altså bruttolønn, før man trekker fra skatt og andre trekk.

Dette er tall som Fiken har fra SSB, som fører jevnlig statistikk på lønn, og en rekke andre forhold i landet. Det er en økning på 5,4 prosent fra 2022.

Dette tilsvarer en måneds bruttolønn på 56 360 kroner.

Imidlertid er det slik at noen tjener svært mye i Norge, og trekker dermed opp gjennomsnittet. Det kan derfor være vanskelig å si at den gjennomsnittlige lønnen er en vanlig lønn.

Medianlønnen ansees gjerne som en «vanlig lønn» i Norge. Den månedlige brutto medianlønnen i 2023 var på 50 660 kroner.

Da kan det være bedre å se på den såkalte «medianlønnen». Median finner man ved å dele inn lønningene fra lavest til høyest, og så se på hva som er i midten. Dermed blir ikke medianen i så stor grad påvirket av noen enkeltvise svært høye lønninger.

Median brukes i mange statistiske sammenhenger, for å finne et mer representativt tall enn gjennomsnittet.

Da viser tallene at brutto median månedslønn i 2023 var på 50 660 kroner. Det er altså 5 700 kroner lavere enn gjennomsnittlig brutto månedslønn.

Median brutto månedslønn var i 2023 om lag 608 000 kroner i Norge.

Hvis vi ser på eksemplet vårt, at tallet vi der valgte som brutto månedslønn ligger svært nær det som kan kalles en vanlig brutto månedslønn for en 100 % stilling i Norge.

Samtidig vil det selvfølgelig variere mye fra yrke til yrke hvor mye man faktisk tilbys i lønn. Mange fagfolk har uttrykt bekymring over at lønnsforskjellene øker i Norge. En rapport fremlagt hos Forskning.no viser at forskjellene har økt mer i Norge enn i Sverige.

Der kommer det frem at det spesielt er de som er ansatt i privat sektor som har sakket akterut i lønnsveksten. Likevel er det slik at forskjellene ikke på langt nær er så store som i for eksempel USA.

Oppsummert

Nettolønn er det som er igjen av lønnen etter at skatt er trukket fra. Det kan hende det blir trukket ytterligere fra lønnen din, før du får den utbetalt. Det kan være frivillige og ufrivillige lønnstrekk, som kantineordninger eller barnebidrag.

For å finne din nettolønn, må du kjenne til:

  • Bruttolønn
  • Skatteprosent