Å bytte bank er enklere enn mange tror. Her viser vi deg hvordan du gjør det, og forklarer hvordan det kan hjelpe deg med å spare mange tusen kroner.
Følg disse trinnene for å bytte bank
Det er raskt og enkelt å bytte bank. Du kan gjøre det hjemmefra, ved din egen pc eller mobil. Det du må gjøre er å:
- Bli kunde i banken du skal flytte til
- Søke om å flytte lån
- Gi den nye banken et bankbytteskjema
1. Bli kunde i banken du skal flytte til
Du må opprette et kundeforhold i den banken du ønsker å bytte til. Det gjør du enkelt på nettsidene deres. Du vil som regel kun trenge å fylle inn litt informasjon om deg selv. Dersom du allerede har BankID er det en fordel, fordi det da identifiserer deg hos banken. Men du vil også kunne bli kunde selv om du ikke har BankID. Du kan se de ulike metodene hos for eksempel Sparebank1 Østlandet.
Dersom du trenger hjelp underveis, er det lurt å ta kontakt med bankens kundeservice. Hvis du bytter bank innen bankens åpningstider, vil de kunne hjelpe deg på telefon eller chat.
2. Søke om å flytte lån
Hvis du har lån i din gamle bank, som du ønsker å flytte, må du søke om det. Dette kan du også gjøre selv, på nett.
3. Gi den nye banken bankbytteskjema
Til slutt må du sende et bankbytteskjema til din nye bank. Det gir dem autorisasjon til å avslutte ditt gamle kundeforhold, og flytte dine konti og lån over til dem.
Du kan se eksempel på bankbytteskjema, og chattehjelp om bankbytte, hos for eksempel Nordea.
Vi bytter sjelden bank
Banktjenester er grunnleggende viktige for oss alle, og noe vi bruker daglig. Likevel er det slik at vi bytter bank sjeldnere enn vi bytter en del andre tjenester. Faktisk har mange den samme bankkontoen som foreldrene opprettet da de var små, for å spare penger til barna.
Kanskje er en grunn til at vi sjelden bytter bank at vi føler at det er komplisert, men det behøver det ikke å være.
I vår digitale hverdag er det enklere enn noen gang å både sammenligne priser, og bytte tjenester med kun noen tastetrykk på pc-en eller mobilen.
Sjekk om banken din er konkurransedyktig
Banktjenester er som andre tjenester, hvor det lønner seg å sammenligne hva du får og hva det koster.
Det er viktig å følge med på hvor konkurransedyktig banken din er. På den måten vet du om du har den beste avtalen, enten det er til lån eller til sparepenger. Mange økonomer anbefaler at man jevnlig sjekker om man kan få bedre rente i en annen bank. Blant dem er spareøkonom i Lendo, Kornelia Minsaas. Hun mener at mange kunder kan forvente bedre rente dersom de bytter bank.
Hun poengterer også at dersom man som kunde ikke etterspør bedre betingelser, kan man ikke regne med å få det.
Mange opplever nemlig at dersom de tar kontakt med banken sin, og viser til at andre har bedre betingelser, så vil også den nåværende banken tilby bedre betingelser. Gjør de ikke det, er det lett å bytte dit man får best rente.
Dette bør du tenker over når du bytter bank
Hvis du har BankID er det ikke mye du trenger å gjøre når du bytter. Med BankID kan du gi den nye banken fullmakt til å ordne overflyttingen for deg.
Det betyr at den nye banken også kan innhente informasjon om, og overføre, faste avtaler som for eksempel AvtaleGiro.
Dersom du beholder din gamle bank, er det viktig at du selv gir beskjed om hva du ønsker å overføre, og hva du ønsker å beholde. Det er imidlertid viktig å være klar over at noen banker gir ekstra gode betingelser dersom man flytter over alt eller i alle fall mange tjenester.
I noen tilfeller vil for eksempel de beste lånebetingelsene fordre at man flytter over lønnskontoen sin.
Sammenligne bankene
Når du skal vurdere å bytte bank, er det lurt å samle mest mulig informasjon. På den måten har du gode argumenter for å be om lavere lånerente eller sparerente.
Det du bør sammenligne er først og fremst
- LÃ¥nerenten og sparerenten
- Øvrige betingelser
1. LÃ¥nerenten og sparerenten
Du kan sjekke renten som tilbys på nettsiden til bankene du vurderer. I tillegg kan du også innhente informasjon fra for eksempel Finansportalen, som drives av Forbrukerrådet.
2. Øvrige betingelser
Hos Finansportalen kan du også finne en kalkulator for dagligbank. Den er til stor nytte når du skal sammenligne de øvrige betingelsene hos bankene.
For eksempel vil mengden og størrelsen på gebyrer være viktig. Selv om forskjellen ikke ser stor ut, kan det over tid bli betydelige beløp som betales i transaksjonsgebyrer.
Tips: Se også vår refinansiering kalkulator på denne siden.
Refinansiering
Å bytte bank er en gyllen anledning til å rydde litt i privatøkonomien. Det gjelder særlig dersom man har flere lån eller andre gjeldsposter. I slike tilfeller er det ofte fare for at man betaler både høyere rente og mer gebyrer enn det som er nødvendig.
Da kan man spare store summer på å refinansiere. Det vil si å slå sammen all gjelden til ett, større lån.
Det gjøres enten ved at man kun slår sammen forbruksgjeld, eller at man slår forbruksgjelden sammen med et boliglån.
Ved bankbytte kan man da søke om et refinansieringslån hos den nye banken.
Vær oppmerksom på at det kan komme avslutningsgebyr på kontoer og lån i noen tilfeller. Det trekker i så fall den gamle banken før konti og lån overføres.
Slik overfører du kredittkort og sparepenger
Mange har ulike sparekontoer, men de kan alle overføres til en ny bank. Det gjelder også BSU, boligspar for ungdom. Du vil derfor kunne fortsette med samme spareplan som tidligere.
Hvis du har faste spareoverføringer, bør du sjekke at de blir satt opp korrekt. Det kan hende du må gjøre det selv i etterkant. Det gjelder både faste, månedlige spareoverføringer, og såkalt «mikrospar», som trekkes hver gang du bruker kortet.
Dette er enkle grep som du kan gjøre i mobilbanken, etter at kontoen er satt opp.
Totalpakker hos bankene
Mange banker tilbyr det som kalles «totalpakker.» Det inkluderer både kredittkort, lønnskonto og sparekonto.
Dette kan lønne seg å gå inn på, hvis det er kravet for at du skal få best mulig rentebetingelser. En del banker krever at du blir totalkunde, dersom du skal søke om boliglån hos dem.
Informer om kontoendringer
Dersom du velger å overføre lønnskontoen din til en ny bank, er det viktig at du gir arbeidsgiveren din beskjed om det umiddelbart.
Selv om faste betalinger i utgangspunktet blir flyttet over, bør du sjekke at det faktisk er i orden. Det kan derfor være lurt å på forhånd lage en liste over hvilke tjenester du betaler til hver måned, som avgifter for strøm, husleie, strømmetjenester og telefon.
Dersom du får nytt kredittkort fra din nye banktjeneste, må du huske å legge inn det nye kredittkortet i betalingstjenestene dine, som PayPal og Google Pay.
Hvilke banktjenester er viktige for deg
Det finnes svært mange banker og finansinstitusjoner i Norge. Når du skal velge ny bank, bør du derfor tenke nøye over hva du forventer deg av den nye banken. Hva er viktig for deg, av forhold som:
- Lokal tilstedeværelse
- Stor bank
- Totalbank
- Best økonomi
- God service
- God lånerente
- God sparerente
Alle disse forholdene varierer en god del mellom ulike banker. Selv om vi ikke ofte besøker banken vår lenger, er det for noen viktig at det er mulig å gjøre det. Da vil valget være den nærmeste banken.
Noen er kun ute etter å få bedre lånevilkår. Da kan en nisjebank ofte være attraktiv. Imidlertid faller de som regel igjennom, dersom man er ute etter en totalbank som kan tilby alle ulike finansielle tjenester man trenger.
God service er noe de fleste ønsker seg. Likevel vil ikke det være høyt oppe på lista hos de som uansett tenker at de ordner alt selv, i nettbanken. For andre vil det være viktig at det er mulig å få snakke med gode rådgivere i banken.
Hvilken bank som er best vil også kunne styres av hvilken livssituasjon man er i. Dersom man fortsatt har høyt boliglån, vil utlånsrenten være viktig for totaløkonomien.
Derimot vil sparerenten være viktig hvis man ikke har boliglån, men derimot har oppsparte midler og planlegger å spare mer. Det er gjerne slik at bankene med best utlånsrente kanskje ikke har den beste sparerenten.
Trenger du mer enn en bank
Det betyr også at mange finner ut at de ønsker å ha mer enn et bankforhold.
Det kan sammenlignes med at man gjerne vil ha mer enn en strømmetjeneste, fordi en er god på filmer mens en annen viser mye sport.
Selv om man flytter over lønnskontoen til en bank, for å få best mulig lånerente, er det ikke noe i veien for å også ha konto i en annen bank.
Da er det imidlertid viktig å være bevisst på hvorfor man velger de ulike bankene, og hva man bruker dem til.
Bytt bank for bedre lånerente
Dersom du først og fremst ønsker å bytte bank for å få lavere boligrente, kan du finne god hjelp flere steder på nett, blant annet hos Huseierne.
De følger med på boligmarkedet, og lånemarkedet. De sammenligner renten på boliglån hver måned, med en del ulike eksempler. Det er eksempler på et lån på to millioner kroner, et lån med høy egenkapital og et eksempel på lån som ligger opp mot 85 % av boligverdien.
De fleste vil kunne sammenligne seg med et av disse eksemplene, og dermed kunne se hvordan deres lånevilkår samsvarer med det Huseierne publiserer.
Videre forteller de at man kan gå ut ifra at det går an å spare om lag 7 000 kroner i året, dersom man med et nytt lån får rentebetingelser som ligger et halvt prosent lavere enn det man hadde før.
Det er med andre ord mye å spare på å bli en mer bevisst bankkunde.
Oppsummering
Det er i dag raskt og enkelt å bytte bank. Hvis det er lenge siden man sist sjekket betingelsene man har i banken, er det stor sannsynlighet for at man kan få lavere lånerente eller høyere sparerente ved å bytte bank.
Dersom du vurderer å bytte bank, gjøres det lett ved å følge disse trinnene:
- Sammenlign bankene. Du finner deres priser på nettsiden, eller via Finansportalen
- Opprett et kundeforhold hos den banken du velger ut
- Fyll ut et bankbytteskjema. Det gir din nye bank tillatelse til å overføre dine banktjenester
Du velger selv om du vil flytte over alle banktjenestene dine, eller om du vil beholde flere bankforhold. Hvis du ønsker å flytte over et boliglån, kan det hende den nye banken ber deg om å også flytte over lønnskontoen. Det er likevel ikke noe i veien for å ha for eksempel sparekontoer eller fondssparing i en annen bank.