Når du søker om et refinansieringslån, vil du bli utsatt for en kredittsjekk. I denne guiden forklarer vi deg hva en kredittsjekk innebærer og hvorfor dette gjøres. Visste du at du enkelt kan kredittsjekke deg selv? Vi forklarer deg hvordan og hvorfor du bør gjøre dette.
Hva er kredittsjekk?
En kredittsjekk er en analyse av deg og din økonomi. Alle som låner ut penger, er pliktige til å utføre en kredittvurdering. Dette reguleres av utlånsforskriften.
Når du søker om lån og abonnementer, vil du bli kredittsjekket. Det vil si at bedriften du vil inngå en avtale med, bestiller en slik vurdering fra et kredittopplysningsbyrå. Dette byrået tar da et dypdykk i økonomien din, for å vurdere om du er betalingsdyktig.
Banken har ikke lov til å innvilge deg lån om de vurderer at du ikke kan betjene det. Du kan ikke besitte mer gjeld enn fem ganger årsinntekten din.
Det kan være fristende å ta opp forbrukslån når man trenger penger raskt. Dette er dyr gjeld, og man kan fort miste kontrollen over gjelden. Derfor kan en kredittsjekk være en sikkerhet for deg som kunde.
Disse faktorene vurderes i en kredittsjekk:
- Inntekt
- Bosted
- Alder
- Faste utgifter
- Gjeld
- Betalingshistorikk
Betalingsanmerkninger
Har du betalingsanmerkninger, vil de fleste banker avslå søknaden din om lån. Men det finnes noen banker som tilbyr forbrukslån med sikkerhet, også kalt omstartslån.
Hvem kan kredittsjekke deg?
Du kan bli kredittsjekket når du:
- Søker om lån
- Søker om kredittkort
- Inngår nye forsikringsavtaler
- Bruker avbetalingstjenester
- Tegner nytt mobilabonnement
- Ved søknad på stillinger med økonomisk ansvar
- Inngår leieforhold med utleiemegler
Video om kredittsjekk
Kredittsjekk deg selv
Når du kredittsjekker deg selv, ser du på din egen kredittscore og økonomiske historikk. Dette kan gi deg en bedre forståelse av hvordan andre ser på deg som låntaker.
Det er flere selskaper som tilbyr tjenester for å kredittsjekke deg selv, og det er ofte en enkel og rask prosess. Når du kredittsjekker deg selv, påvirker det ikke kredittscoren din negativt, noe som kan skje hvis en långiver gjør en sjekk.
Det finnes flere nettsider hvor du kan kredittsjekke deg selv, og de fleste tilbyr dette gratis. Her kan du kredittsjekke deg selv:
Du logger inn med BankID-appen for å verifisere deg. Vær bevisst på at det finnes andre aktører som tar betalt for at du skal få tilgang til kredittscoren din. Etter at du har registrert deg og logget inn, kan du be om en kredittsjekk. Tjenesten vil deretter hente inn informasjon om din økonomiske historikk, inkludert eventuelle lån, kredittkort, betalingshistorikk, og andre relevante opplysninger.
Når rapporten er klar, kan du se gjennom den for å få en oversikt over din kredittscore og økonomiske situasjon. Det er viktig å sjekke at all informasjonen er korrekt, slik at du ikke blir negativt påvirket av feil.
Hvorfor kredittsjekke deg selv?
Det er flere gode grunner til at du bør kredittsjekke deg selv regelmessig:
#1. Få kontroll over økonomien din
Ved å kredittsjekke deg selv, får du en bedre forståelse av din økonomiske situasjon. Du kan se hvor du står, og om det er noe du bør jobbe med for å forbedre scoren din.
#2. Oppdag feil
Det kan forekomme feil i kredittopplysningene dine, for eksempel feilaktige betalingsanmerkninger eller lån du ikke har tatt opp. Ved å sjekke deg selv, kan du oppdage og rette opp i slike feil.
#3. Forbered deg på lånesøknader
Hvis du planlegger å søke om et lån, kredittkort eller boliglån, er det lurt å sjekke kredittscoren din på forhånd. Da vet du hva långiverne ser, og du kan forbedre kredittscoren din hvis det er nødvendig.
#4. Forebygg identitetstyveri
Ved å sjekke kredittopplysningene dine jevnlig, kan du raskt oppdage om noen har stjålet identiteten din og tatt opp lån i ditt navn. Dette gir deg muligheten til å handle raskt og begrense skadene.
Hva er kredittscore?
Du vil få en kredittscore basert på hvordan bedriften du søker om avtale med, vurderer økonomien din. En lav kredittscore kan være resultat av mye gjeld, dårlig betalingshistorikk, lav inntekt og/eller betalingsanmerkninger. Slike faktorer vil føre til dårligere vilkår om du søker om lån. I verste fall kan du risikere å få avslag.
Kredittscoren går som regel fra 0 til 100, der 0 er dårligst og 100 best. Noen kredittopplysningsselskaper bruker andre skalaer, men felles for alle er at de er numeriske.
Hvilken kredittscore du får, avhenger av flere faktorer. Kredittopplysningsbyrået vil innhente informasjon om deg og din økonomi fra Skatteetaten, Gjeldsregisteret, inkassoselskaper, Folkeregisteret og Brønnøysundregisteret.
Har du utestående inkassosaker som har blitt behandlet i retten, vil opplysninger om dette også være med i vurderingen.
Tips: Se også vår artikkel om hvordan stoppe inkasso her.
Hva er forskjellen på kredittvurdering og kredittsjekk?
Forskjellen på en kredittsjekk og en kredittvurdering er minimal, og ofte brukes disse to begrepene om det samme. Likevel er det viktig å påpeke at en kredittsjekk er en enklere versjon av en kredittvurdering.
I en kredittsjekk vil kun opplysninger om din inntekt og betalingshistorikk hentes ut, i motsetning til en kredittvurdering, hvor hele økonomien din blir undersøkt.
En kredittsjekk brukes ofte når du søker om lån eller å betale en vare med en avbetalingstjeneste. På samme måte som i en kredittvurdering, vil den som låner deg penger undersøke om du er kredittverdig.
Sperre kredittsjekk
Det er fullt mulig å sperre for kredittsjekk. Dette gjør du ved å ta kontakt med kredittopplysningsbyråene.
Kredittsperre brukes som oftest hvis man har mistet personlige opplysninger, som pass eller ID-papirer. Noen vil også opprette kredittsperre for å hindre seg selv i å ta opp nye lån eller avtaler om kredittkort, fordi man har mye gjeld.
En kredittsperre gjør at du ikke kan inngå slike avtaler, og heller ikke tegne nye abonnementer. Da kan ingen selskap hente ut opplysninger om din økonomi.
Slik forbedrer du din kredittscore
Hvis du skal søke om lån, kan du utføre en kredittsjekk på deg selv i forkant, slik at du vet hvordan du ligger an. Får du en dårlig kredittscore, kan du gå inn for å forbedre denne før du søker om et lån.
Ved å forbedre kredittscoren din, kan du få bedre rentevilkår på lånet. Du kan forbedre kredittscoren din på flere måter.
#1. Øke inntekten
Er du i en posisjon hvor du kan forhandle om lønn eller øke inntekten din på andre måter, vil dette være gunstig for å forbedre kredittscoren din.
#2. Betal ned gjeld
Det første du bør gjøre, er å skaffe deg en oversikt over inntekt, utgifter og gjeld. Når du vet hvor mye penger du har til overs hver måned, er det lettere å sette av penger til faste utgifter og gjeld.
Vi anbefaler deg å prioritere å betale ned dyr gjeld, som forbruksgjeld og kredittkortgjeld, fordi slike lån har høy rente. Å betale ned gjeld, vil bedre din kredittscore.
Er du usikker på hvor mye gjeld du har, kan du enkelt sjekke dette i Gjeldsregisteret. Husk at også ubrukt kredittramme på kredittkort vil medregnes i din samlede gjeld, og at du derfor bør slette kredittkort du ikke bruker. Les mer om dette hos Sparebank1.
#3. Slett betalingsanmerkninger
Har du utestående inkassokrav og betalingsanmerkninger, bør dette prioriteres først. De fleste banker avslår søknader om lån hos kunder som har betalingsanmerkninger. Når du betaler ned kravene, vil betalingsanmerkningene slettes, og du vil få en bedre kredittscore.
#4. Refinansiering
Hvis du har mye gjeld, kan du vurdere å refinansiere gjelden. Da betaler du ned kredittkortgjeld eller flere smålån med et refinansieringslån. Refinansieringslån har ofte lavere rente enn annen forbruksgjeld. Slik kvitter du deg med dyr gjeld og eventuelle betalingsanmerkninger. Kredittscoren din vil påvirkes positivt av refinansiering.
Oppsummering
- En kredittsjekk er obligatorisk når du søker om lån og abonnementer. Bedriften som du søker om avtale med, vil bestille en kredittsjekk fra et kredittopplysningsbyrå. Gjennom kredittsjekken vil de vurdere hvilken risiko det utgjør å inngå en avtale med deg.
- Kredittscoren din vil spille en rolle for hvilke rentevilkår du får på lånet. Skalaen går som regel fra 0 til 100. Har du fast inntekt, lite gjeld og god betalingshistorikk, vil du mest sannsynlig få en god kredittscore.
- Du kan enkelt kredittsjekke deg selv på flere nettsider. Det er gratis, og du logger inn med BankID. Ved å kredittsjekke deg selv, får du sjansen til å forbedre din kredittscore. Dette kan du gjøre ved å nedbetale gjeld og prioritere å betale krav med betalingsanmerkninger.
- Har du betalingsanmerkninger, vil du få en dårlig kredittscore og mest sannsynlig avslag på lånesøknaden. Da kan et alternativ være å refinansiere gjelden. Et refinansieringslån har bedre rentevilkår enn andre forbrukslån.