Slik unngår du betalingsanmerkninger

Får du betalingsanmerkninger, vil det bli vanskelig for deg å få innvilget søknader om lån og abonnementer. Derfor har vi samlet våre beste tips til hvordan du kan unngå betalingsanmerkninger.

#1. Lag et budsjett

Ved å lage et budsjett, kan du få mer oversikt over egen økonomi. I et budsjett legger du inn både inntekter og utgifter. Dette vil gjøre det mer tydelig for hva du egentlig bruker pengene dine på. Med et budsjett er det også enklere å passe på at du setter av nok penger til å betale regninger innen forfallsdato. Kanskje bruker du for mye penger på unødige ting?

Et budsjett kan hjelpe deg til å unngå betalingsanmerkninger fordi du med en slik oversikt enklere kan sette av penger til å betjene gjelden.

#2. Prioriter utgifter

Etter at du har laget et budsjett, kan du prioritere utgiftene dine, altså hva du bruker penger på. Se gjerne på kontoutskriften din noen måneder tilbake. Slik kan du lettere få oversikt over utgiftspostene dine. Kanskje kan du spare penger på shopping, og heller bruke disse pengene til å betale ned gjeld?

Da kan du hindre at gjelden går til inkasso, og slik unngår du betalingsanmerkninger. Vi anbefaler deg å prioritere å betale ned eventuell inkassogjeld og den dyreste gjelden først.

#3. Betal regninger innen forfallsdato

Det viktigste du kan gjøre, er å betale alle fakturaer før de forfaller. Slik vil du være sikret å unngå betalingsanmerkninger. Men det kan være krevende å følge med på ulike forfallsdatoer. Heldigvis finnes det noen metoder du kan bruke for å gjøre det enklere, som vi vil gå gjennom nedenfor.

Video: Hva skjer om du får en betalingsanmerkning?

Bruk eFaktura eller AvtaleGiro

Vi råder deg til å benytte deg av både eFaktura og AvtaleGiro. Dette er automatiske tjenester du kan ta i bruk for å betale regningene dine. Da slipper du å tenke på forfallsdatoer på de ulike fakturaene, og sjansen er mindre for at kravet forblir ubetalt og at du får betalingsanmerkninger.

Du kan enkelt inngå avtale om eFaktura eller AvtaleGiro med bedriftene i nettbanken din. Merk deg at eFaktura må godkjennes for hvert forfall, og at betalingen derfor ikke skjer helt automatisk, slik den gjør ved AvtaleGiro.

Ved å bruke disse tjenestene, slipper du unna fakturagebyr som kommer med papirfakturaer, noe som gjør at du sparer penger.

Ved å bruke tjenester som eFaktura og AvtaleGiro, slipper du å passe på forfallsdatoer på faste utgifter. Dette er en smart måte å ta kontroll på fakturaer på, og slik unngå at du sitter igjen med ubetalte krav og i verste fall betalingsanmerkninger.

Varsel om forfallsdatoer

For engangskunder og -fakturaer råder vi deg til å sette opp en varsling på telefonen din. Du kan enkelt legge inn varslinger i kalenderen, slik at du får en alarm og en beskjed når betalingsfristen nærmer seg. Da kan du lettere unngå at kravet går til inkasso og at du får betalingsanmerkninger.

#4. Unngå opptak av mer lån

Det kan være fristende å søke om hurtiglån eller bruke kredittkortet når du trenger penger raskt. Kredittkort kan komme med ulike goder, som bonuser og reiseforsikring, og derfor kan det lønne seg å bruke kortet i ulike sammenhenger.

Likevel råder vi deg til å anvende det med omhu, og å ikke bruke mer enn du vet du kan betale før forfallsdato.

Kanskje har du funnet et par sko du ønsker å kjøpe, en reise du vil betale med én gang eller kanskje har vaskemaskina røket?

Uansett hva du trenger penger til, er det smart å tenke gjennom behovet flere ganger før du søker om lån eller drar kredittkortet.

Forbrukslån og kredittgjeld er dyr gjeld med høye rentesatser. Lånesummen kan gjerne utgjøre mindre enn halvparten av den totale kostnaden på lånet, om du lar det stå å gå med høye renter.

Tips: Ikke søk om lån eller bruk kredittkort, om du ikke er helt sikker på at du kan betale det tilbake i sin helhet innen fristen.

#5. Oppsøk en rådgiver

Hvis du sliter med å holde kontroll på økonomien og har mye gjeld, kan du ta kontakt med en rådgiver i banken.

De kan hjelpe deg med å lage en plan for tilbakebetaling og å få kontroll på økonomien igjen. Det finnes også egne gjeldsrådgivere som kan bidra.

#6. Ta kontakt med kreditoren

Har du allerede fått betalingsanmerkninger, kan du refinansiere gjelden. Slik sletter du betalingsanmerkningene, og du vil ha større sjanse for å få innvilget nye lån og abonnementer.

Hvis du får et inkassovarsel, eller saken går til inkasso, kan du kontakte kreditoren for å utarbeide en nedbetalingsplan. Du kan også søke om utsettelse av betalingen. Et slikt samarbeid mellom deg og kreditor kan gjøre at du unngår betalingsanmerkninger.

Tips: Se også hvordan du sletter en betalingsanmerkning her.

#7. Refinansiering av gjeld

Har du allerede fått betalingsanmerkninger? Et steg i riktig retning kan være å refinansiere gjelden din. Når du refinansierer, betaler du ned dyre smålån og gjeld med pengene du låner. Når krav med betalingsanmerkninger innfris, får du slettet anmerkningene.

Refinansieringslån har også bedre vilkår enn andre forbrukslån, som lavere rente og færre gebyrer, Dette gjør at du kan spare penger på å refinansiere framfor å ta opp nye forbrukslån eller mer kredittgjeld.

Tips: Se også hvordan refinansiere med betalingsanmerkning: besterefinansiering.no/med-betalingsanmerkning/

Oppsummering

  1. Det finnes mange måter å unngå betalingsanmerkninger på. Det første du bør gjøre, er å skaffe deg oversikt over hvilke utgifter du har. Slik kan du lettere sette av penger til å betale fakturaer og gjeld.
  2. Ved å bruke tjenester som eFaktura og AvtaleGiro, kan du lettere passe på at fakturaene blir betalt i tide. Det er også smart å sette på varsel på telefonen, slik at du blir påminnet om de ulike forfallsdatoene.
  3. Tenk deg godt om før du tar opp mer kredittgjeld eller nye forbrukslån. Inngå nye låneavtaler kun om du er sikker på at du kan betjene lånet.
  4. Har du allerede fått betalingsanmerkninger eller besitter mye gjeld, kan du vurdere å refinansiere gjelden. Dette kan være et steg i riktig retning for å ta tilbake kontrollen over egen økonomi.