Namsmannen har ansvar for innkreving av penger, der skyldner ikke betaler kravene sine etter avtale. Vi forklarer deg hva namsmannen gjør, og gir deg en oversikt over de ulike tiltakene som namsmannen kan sette inn.
Først og fremst må vi påpeke at namsmannen ikke er en mann, slik det kan høres ut. Derimot viser namsmannen til en del av rettssystemet i Norge, og kan også omtales som namsfullmektig og namsfogd.
Namsmannen er en offentlig etat, underlagt politi- og lensmannstjenesten, med ansvarsoppgaver knyttet til innkreving av ubetalte betalingskrav. Alt namsmannen gjør, er regulert av lover som tvangsfullbyrdelsesloven og gjeldsordningsloven. Hver kommune i Norge har en slik etat.
Hva gjør namsmannen?
Namsmannen har ansvar for innkreving av ubetalt gjeld om kreditorene ikke har lykkes med det. Om skyldner ikke betaler krav som har gått til rettslig behandling, altså inkasso, vil namsmannen sette inn tiltak for tvangsinnkreving av penger. Namsmannen skal under hele prosessen med tvangsinnkreving sørge for at både kreditor og skyldner blir hørt.
Namsmannen får saker oversendt fra kreditor, om skyldner ikke har betalt kravet etter at inkassovarsel er sendt. De vil foreta en nøye undersøkelse av sakens gang, og samle inn all dokumentasjon, samt undersøke om prosessen har foregått slik den skal.
Dette innebærer blant annet å sjekke om skyldner har fått fakturaer og varsler som kreditor har sendt for å kreve inn pengene. Disse fakturaene og varslene må fylle ulike krav, som for eksempel kravet om at forfallsdato må ligge så langt frem i tid at skyldner har mulighet til å betale det.
Skyldner vil få tilsendt et brev fra namsmannen. Det er mulig å klage på vedtaket, så lenge det skjer innen to uker. Da vil innkrevingsprosessen i saken oversendes til forliksrådet.
Det som skjer om det ikke foreligger en klage, er at namsmannen foretar det som kalles utleggsforretningen. Her vil de vurdere hvordan det står til med skyldners økonomiske situasjon, som inntekt, innskudd i banken/fond, og om de har eiendom og/eller eiendeler av verdi som i verste fall kan pantes.
Hvilke tiltak kan namsmannen sette inn?
Tiltakene som namsmannen kan sette inn, er nødvendige for at kreditor skal få tilbake pengene sine. Selv om dette for skyldner vil begrense den økonomiske friheten i stor grad, vil det samtidig være nødvendige tiltak for å kunne hjelpe vedkommende til å få kontroll over økonomien sin. Nedenfor finner du de vanligste tiltakene namsmannen har løyve til å iverksette.
#1. Tvangstrekk i lønn
Lønnstrekk, eller utleggstrekk, er et tiltak som ofte settes inn hvis skyldner er i inntektsgivende arbeid. Dette gjøres etter avtale med arbeidsgiver over en periode på to år. Når namsmannen er involvert og tvangstrekk settes inn, er arbeidsgiver ansvarlig for å trekke en avtalt sum i lønn før vedkommende får pengene på kontoen.
#2. Tvangssalg av bolig eller andre eiendeler
Eier skyldner bolig, bil eller båt, kan dette pantes for å frigjøre penger for å dekke kravet fra kreditoren. Tvangssalg av bolig er ofte nødvendig. Dette er samtidig et svært inngripende tiltak for skyldner som må flytte fra boligen sin.
#3. Låse konto
I noen tilfeller kan det være at skyldner har innskudd i banken. Da kan namsmannen låse disse pengene, slik at de ikke kan brukes. Hvis skyldner ikke betaler kravet etter avtale, kan kontoen åpnes av namsmannen for å dekke kravet.
#4. Iverksette gjeldsordning
Gjeldsordning er ofte siste utvei. Ordningen går ut på at det lages en avtale mellom skyldner og kreditor for tilbakebetaling av gjelden. Mesteparten av lønnen til skyldner vil da gå til å betale de utestående kravene. Skyldner vil kun få utbetalt et minimumsbeløp av lønnen til å betale for nødvendige utgifter.
For å få innvilget gjeldsordning, må skyldner ha mye utbetalt gjeld og utestående inkassosaker.
Oppsummering
- Namsmannen finnes i hver kommune, og er en etat som ligger under politi- og lensmannstjenesten. Namsmannen har løyve til å sette inn tiltak for å kreve inn ubetalte betalingskrav.
- Tiltakene namsmannen kan iverksette, er av svært inngripende karakter, men kan likevel hjelpe skyldner til å ta tilbake kontrollen over økonomien sin. Namsmannen kan iverksette tvangssalg av bolig, bil eller båt, tvangstrekk i lønn og kan også sperre innskudd i banken.
- Om skyldner står i en svært krevende økonomisk situasjon, kan namsmannen godkjenne gjeldsordning. Ved en slik ordning vil storparten av skyldners inntekt gå til betjening av kravet.