Tips til deg som har fått restskatt

Å få melding om restskatt er kjedelig, men noe mange opplever. Her gir vi deg gode tips om hvordan du betaler restskatt, uten at det ødelegger økonomien din.

Det er en liten trøst, men du er i alle fall ikke alene dersom du har fått restskatt. Ifølge Skatteetaten får om lag 1,2 millioner personer i Norge restskatt i år. Gjennomsnittlig restskatt er rundt 34 500 kroner i året.

Dette er restskatt

Alle som har en form for inntekt, enten fra lønn, næringsinntekt, trygd eller pensjon plikter å betale skatt. I tillegg finnes det en del andre forhold man må skatte av, som formueskatt, skatt på aksjegevinst, og mange steder også eiendomsskatt.

Dersom man får beskjed om at man ikke har betalt nok skatt, får man et krav om å betale såkalt restskatt, eller «baksmell», som det også kalles.

Man har anledning til å klage, når man mottar krav om å betale restskatt. Da er det viktig å være klar over at man likevel må betale restskatten. Får man medhold i klagen, vil det i så fall bli tilbakebetalt senere.

Hvis restskatten er under 100 kroner, slipper man imidlertid å betale den.

De fleste opplever fra tid til annen å få restskatt. Det betyr at man ikke har betalt inn nok skatt gjennom året, og derfor må betale inn det overskytende etter at skatteoppgjøret er ferdig. Da er det viktig å betale innen fristen, for å unngå forsinkelsesrente i tillegg.

Frister for betaling av restskatt

Det er flere frister for betaling av restskatt. For privatpersoner er det viktig å være klar over at dersom man betaler hele beløpet innen 31. mai vil det ikke påløpe renter.

Det er også mulig å dele betalingen i to. Det kan særlig være aktuelt dersom man må betale relativt mye i restskatt. Forfallsdatoene privatpersoner bør følge med på er da:

  • 31. mai, frist for betaling for å unngå renter
  • 20. august, forfall for første faktura for restskatt
  • 24. september, forfall for andre faktura for restskatt

En del personer, blant andre selvstendig næringsdrivende, mottar skatteoppgjøret i august eller senere på høsten. For dem vil betalingsfristen være tre uker etter at de mottok kravet om restskatt. Hvis de deler opp betalingen, vil den andre fristen være åtte uker etter at restskatten ble klar.

Hvis man ikke betaler restskatt i tide, blir det beregnet forsinkelsesrente på den. I tillegg kan det bli lagt på gebyrer for purring og inkasso.

Viktig å betale i tide

Det er viktig å betale restskatten i tide, for å unngå at den blir ekstra dyr.

Hvis fristen ikke overholdes, vil det bli regnet renter på beløpet. Slike såkalte forsinkelsesrenter gjør at restskatten blir dyrere for hver dag som går over fristen.

I tillegg vil man få purring og inkassovarsel, som også kan medføre ekstra gebyrer. Dersom restskatten fortsatt ikke blir betalt, vil det kunne føre til betalingsanmerkning.

Slik betaler du restskatt

Når man mottar melding fra Skatteetaten om restskatt, får man samtidig informasjon om hvordan den skal betales.

Da vil det være oppgitt hvilket beløp som skal betales, og hvilken bankkonto det skal betales til.

Dersom man ikke finner informasjon om restskatt, er det lurt å snarest ta kontakt med Skatteetaten, for å være trygg på at man får betalt i tide. Du kan lese mer om betaling av restskatt hos Skatteetaten.

Hvis du ikke har penger til å betale restskatten

Mange økonomer anbefaler at man har en bankkonto med oppsparte midler, til bruk ved uforutsette hendelser. Restskatt er ofte en slik hendelse.

Hvis man ikke har en slik buffer, kan det i noen tilfeller være vanskelig å betale restskatten. Noen grep man da kan ta er:

  1. Selge ting man ikke bruker
  2. Leie ut et rom i boligen
  3. Ta en ekstrajobb
  4. Refinansiere
  5. Låne penger av familie eller venner
  6. Ta opp forbrukslån
Hvis man ikke har tilstrekkelig med penger til å betale restskatten, bør man raskest mulig gjøre noe for å skaffe penger. Det kan for eksempel være å selge ting man ikke trenger lenger, leie ut deler av boligen sin eller ta en ekstrajobb en periode.

1. Selge ting man ikke bruker

I mange tilfeller kan en økonomisk utfordring løses ved at man selger ting man ikke bruker lenger. Det kan være alt fra klær og fritidsutstyr, til større ting som en båt.

2. Leie ut boligen eller hytte

En annen måte å tjene ekstra penger på er å leie ut bolig eller hytte. Hvis man leier ut et rom eller flere i den boligen man bor i, trenger man ikke å betale skatt av den inntekten.

Hvis man leier ut en hytte eller fritidsbolig kan man få en god ekstrainntekt. Det er imidlertid viktig å huske på å betale skatt av utleie som skjer på en annen adresse enn den man er folkeregistrert på.

3. Ta en ekstrajobb

En ekstrajobb på kvelder eller helger kan gi rask og god inntekt som kan komme godt med når man skal betale restskatt.

Noen har allerede en jobb hvor man kan ta ekstra vakter. Hvis man ikke har det, kan man søke opp ekstrajobber gjennom for eksempel NAV eller Finn.

4. Refinansiere

Dersom man ikke ser en tilstrekkelig rask måte å skaffe nok penger til restskatten på, kan det være mulig å refinansiere boliglånet, for å skaffe nok penger.

Det fordrer imidlertid at ikke boligen allerede er belånt med 85 % av eiendommens verdi. Det er ikke mulig å låne mer enn maksimalt 85 % av boligverdien.

Tips: Les mer om hva refinansiering er her.

5. Låne penger av familie eller venner

Mange har mulighet til å låne penger av familie eller venner, for å dekke en uforutsett utgift. Hvis man gjør det, er det viktig å skrive en låneavtale. På den måten er begge parter klar over hva som gjelder, og man slipper å komme i en diskusjon om tilbakebetalingen.

En slik avtale må spesifisere hva som skal skje, dersom låntakeren ikke betaler tilbake pengene i tide. Du kan finne mer informasjon, og mal, om slike avtaler på nett, blant annet hos Egenkapitalen.

6. Ta opp forbrukslån

Mange finansinstitusjoner tilbyr forbrukslån, som kan brukes til å betale restskatt. Dette kan du lese om blant annet hos Bluestep Bank.

Siden det er viktig å betale restskatt i tide, kan det være en god løsning i noen tilfeller. Det er imidlertid viktig å betale tilbake et slikt lån så raskt som mulig, siden forbrukslån generelt har relativt høy rente.

Det er ulike årsaker til at folk får restskatt. Ofte har livssituasjonen endret seg i løpet av året, for eksempel ved samlivsbrudd eller overgang til pensjonisttilværelse. Ved slike tilfeller er det viktig å gå ekstra nøye gjennom skattemeldingen, for å se om alle opplysninger er oppdaterte og korrekte.

Vanlige årsaker til restskatt

For å unngå samme problem neste år, er det fornuftig å se nøye på årsaken til at du fikk restskatt. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl hos DNB forteller at de vanligste årsakene til restskatt er:

  • At man har betalt mindre renter enn det som stod oppført i skattemeldingen
  • At boliglånet er feil fordelt, med ektefelle eller samboer
  • At man har opplevd endring i livssituasjonen i løpet av året
  • At man har mottatt gevinst ved aksjesalg
  • At man har flere arbeidsgivere
  • At man har hatt ekstrainntekt
  • At man har hatt høyere inntekt enn det som skattekortet viste
  • At man har blitt pensjonist, og skatteinformasjonen må derfor endres

Husk at man alltid har ansvar for å sjekke skattemeldingen før den sendes inn.

Oppsummert

Hvis man får beskjed om at man må betale restskatt, er det viktig å sørge for å gjøre det i tide.

De viktigste tingene å huske på når det gjelder restskatt, er:

  • Hvis du ikke betaler i tide, legges det på forsinkelsesrenter
  • Du kan dele betalingen opp i to delbetalinger
  • Restskatt under 100 kr slipper du å betale
  • Det finnes ulike måter å tjene ekstra penger på, hvis du ikke har nok penger til å betale restskatten
  • Du kan låne penger til å betale restskatt, men da bør du betale tilbake lånet raskest mulig