10 tips for å bli kvitt kredittkortgjeld

Kredittkort er en god betalingsmåte, men dersom man lar regningen forfalle uten å betale den er renten høy. Her viser vi deg hvordan du kan kvitte deg med kredittkortgjeld på en rask og overkommelig måte.

#1. Få oversikt over kredittkortgjelden

Få oversikt over gjelden du har. Sett deg ned og skriv all gjeld du har i et regneark.

Det første du bør gjøre er å få oversikt over kredittkortgjelden din. Dette gjelder spesielt dersom du har flere kredittkort.

Skulle du kun ha ett kort,  bør du allikevel gå gjennom bruken av det, og se hva det er brukt penger på. Du vil ofte raskt få et overblikk over hva du kan spare penger på.

Hvis du setter opp et budsjett over egne utgifter og inntekter, så ser du også hvor lang tid det vil ta deg å betale tilbake kredittkortgjelden.

Deretter kan du sette deg et mål om å betale den tilbake raskere.

#2. Motiver deg selv

Ha hele tiden klart for deg følelsen av hvordan det vil bli når du er kvitt gjelden. Dersom du ønsker litt mer hjelp på veien for hvordan du skal holde motivasjonen oppe, kan du lese mange artikler om det på internett, som denne hos Ledernytt.

Sett opp hva som er målet ditt.

  1. Er det å halvere gjelden på tre måneder, eller kanskje betale alt?
  2. Eller trenger du lengre tid?

Sett opp en konkret plan, som du holder deg strengt til. Den bør være tøff, men realistisk.

#3. Prioriter gjeld fra kredittkort først

Renten på en forfalt kredittkortregning er som regel høyere enn på annen gjeld som for eksempel studielån eller boliglån.

Derfor bør du prioritere å betale kredittkortgjelden først. Hvis du en måned ikke klarer å betale hele kredittkortgjelden, vurder å søke om betalingsutsettelse på andre lån.

Det gjelder for eksempel studielån fra Lånekassen. Det er enkelt å gå inn på nettet og be om betalingsutsettelse der. I de fleste tilfeller går det automatisk.

Vanlige boliglån vil også ha lavere rente enn kredittkortgjeld. Så ta kontakt med banken du har boliglån i og be om en måned betalingsutsettelse hvis det kan hjelpe deg til å betale kredittkortregningen.

Tips: Les også mer om refinansiering av smålån i denne artikkelen.

#4. Ta en pause i kredittkortbruken

Hvis du opplever at det er vanskelig å betale kredittkortregningen kan det være lurt å ta en pause i bruken av kredittkortet.

Et kredittkort er en fornuftig og sikker betalingsmåte, men kun dersom man har kontroll på hvor mye det brukes. Det kan være god trening å kun handle uten kredittkort et par måneder. På den måten begrenses muligheten for å kjøpe mer enn det man faktisk har råd til.

Hvis du ønsker å kjøpe noe du ikke har penger til, er det bedre å se etter muligheter til å skaffe mer penger, enn å dra kredittkortet.

Ta en pause i kredittkortbruken for å få kontroll over kredittkortgjelden din. Vent til du har råd før du kjøper noe.

#5. Selg ting og betal ned kredittkortgjeld

For å skaffe ekstra penger til å betale ned kredittkortgjeld kan du vurdere å selge ting som ikke lenger brukes.

Dette kan være for eksempel klær, sko, sportsutstyr eller kjøkkenutstyr.

Det finnes mange nettsteder hvor det kan selges på en enkel måte, som for eksempel Tise.com og Finn.no.

Mange nabolag har også grupper på Facebook hvor det byttes og selges klær og utstyr. Meld deg på slike grupper, så kan du både selge egne ting eller finne nødvendig utstyr til langt lavere priser enn i butikkene.

Er du så heldig å ha en hytte, kan du vurdere å leie den ut for en periode, for eksempel på Airbnb.no. Mange får en hyggelig ekstrainntekt på den måten som kan brukes til å betale ned på kredittkortgjeld.

#6. Følg med på tilbud

Spar både tid og penger ved å planlegge ukesmenyer som inkluderer tilbudsvarer når du handler.

Sørg for å handle til lavest mulig pris. Siden matbudsjettet er en stor del av utgiftene for oss alle, så er det betydelige muligheter for å spare inn penger der som kan brukes til å betale ned på kredittkortgjeld.

Alle de store matkjedene har til enhver tid kampanjer med utvalgte varer på tilbud. Ta deg tid til å stikke innom flere butikker når du skal handle mat, og utnytt tilbudene i hver enkelt.

Hvis du på forhånd sjekker tilbudene, enten i tilsendt reklame eller på nettsidene deres, kan du planlegge en ukesmeny ut ifra tilbudsvarene.

Det kan virke tidkrevende. Imidlertid vil det i praksis ta mindre tid enn det gjør og småhandle hver dag. Forskning har dessuten vist at vi har lett for å handle for mye dersom vi handler mat når vi er sultne, som mange er på vei hjem fra jobb.

Mange matbutikker har apper hvor tilbud kan ses, og hvor du kan lagre handlelister. Benytt deg av dem og ha handlelappen klar på mobilen.

#7. Sjekk hvilke abonnement du har

For å spare inn penger til å betale ned kredittkortgjeld kan det også være fornuftig å gå gjennom alle abonnement du har.

Det er lett å tegne abonnement på strømmetjenester, trening eller spill og deretter glemme dem når de ikke lenger benyttes.

Sjekk gjennom appene dine, og se på kontoutskriften – hvor går pengene? Det kan godt hende du får noen aha-opplevelser, og finner abonnementer som lett kan slettes.

Selv om hvert enkelt abonnement kanskje ikke er dyrt, så kan det bli en betydelig sum til sammen som kan frigjøre penger til å betale ned kredittkortgjelden din.

Gå gjennom alle faste abonnement. Det kan være at du ikke bruker en eller flere av tjenestene.

#8. Betal kredittkortgjelden fremfor å spare på en konto

Siden renten på kredittkort er relativt høy bør du betale ned den gjelden heller enn å sette penger på en sparekonto.

Dersom du har en fast spareavtale, paus den inntil du har betalt ned kredittkortgjelden din.

Tips: Se også vår artikkel om refinansiering med lav rente.

#9. Gå sammen om å betale ned kredittkortgjeld

Å kutte ned på forbruket krever en endering i livsstilen. Det kan være lettere å stå ved den endringen dersom man er flere.

Det kan derfor være lurt å invitere med en venn eller kollega, og så motivere hverandre.

Du trenger ikke nødvendigvis å si at det er for å betale ned kredittkortgjeld, det er uansett fornuftig å begrense forbruket sitt. For eksempel kan man sammen med en kollega avtale at man dropper kafe- eller kantinekjøp i lunsjen, men i stedet har med matpakke. Da kan du ta med rester fra gårsdagens middag.

Et annet alternativ er  å lage ukesbudsjett sammen med en venn, og kanskje sende en Snap når man har klart runden til alle butikkene for å handle tilbudsvarer. På den måten kan det faktisk være gøy!

Video som forklarer hvordan du kan kvitte deg med gjeld

#10. Refinansiering av kredittkortgjeld kan være en løsning

Dersom du har bygget opp mer kredittkortgjeld enn du klarer å betale ned på en måned eller to bør du vurdere refinansiering av kredittkort.

For noen er det kun én kredittkortregning som ble litt for stor når regningen kom, men som kan betales innen to måneder dersom man er nøye med privatøkonomien fremover.

For andre kan det være snakk om betydelige beløp som har bygget seg opp over lengre tid. Da kan det være nødvendig med litt større grep – og da er refinansiering ofte første trinn.

Hovedgrunnene til det er at refinansiering som regel gir deg lavere rente, og at det kan gi deg bedre oversikt over privatøkonomien din.

For at refinansiering skal hjelpe deg til å komme i mål med å betale kredittkortgjelden din er det imidlertid viktig at du også følger rådene ovenfor.

Oppsummert

  • Det er mulig å bli kvitt kredittkortgjeld raskt og effektivt. Finn din motivasjon og sett deg mål i dag.
  • Det viktigste er å holde fast ved planen din, også når det underveis kan føles tøft.
  • Husk at dette er en situasjon du deler med mange, og vis både deg selv og andre at du fikser det.
  • Dersom du har stor kredittkortgjeld kan refinansiering ofte være eneste løsning. Dette vil gi deg lavere rente, gjøre totalkostnadene mindre og nedbetalingen raskere.