Alle fakturaer har en frist, en forfallsdato. Hva innebærer det egentlig, og hva betyr det for deg? Hva skjer om du ikke betaler innen forfallsdatoen?
Hva er forfallsdato?
Hvis du har betalt en faktura eller nedbetaler et lån, vet du at kravet må betales før en gitt dato. Dette kalles forfallsdato. Noen opererer med andre ord, som betalingsfrist, frist eller forfall, men det er altså det samme.
Uansett hvilken type faktura eller lån du har, skal forfallsdatoen komme tydelig frem, og du skal få rimelig tid på deg til å betale fakturaen. Som oftest vil forfallsdatoen ligge en eller to uker frem i tid, eller inntil en måned.
Hvor finner jeg forfallsdato?
#1. Forfallsdato på fakturaer
Når du handler i nettbutikker eller betaler månedlig på en strømavtale, må du forholde deg til forfallsdato. Alle fakturaer har en forfallsdato. Dette gjelder uansett om det er en regning, en purring eller et inkassovarsel. Forfallsdatoen ligger ofte 7-30 dager frem i tid.
Hvis du betaler kravet etter forfallsdatoen, må du betale renter og gebyrer, og det vil derfor alltid lønne seg å betale alle fakturaer innen denne fastsatte fristen.
#2. Forfallsdato på automatiske trekk
I nettbanken kan du opprette automatiske trekk, som eFaktura eller AvtaleGiro. Dette gjør det lettere å følge med på de ulike forfallsdatoene. Husk at du må gå inn og godkjenne eFaktura for at det skal trekkes innen forfallsdatoen. Med AvtaleGiro vil dette skje automatisk.
Ønsker du å endre forfallsdato, kan du enkelt gjøre dette selv i nettbanken om du har eFaktura. Bruker du AvtaleGiro, må du kontakte bedriften for å endre forfallsdatoen.
#3. Forfallsdato på abonnementer
Har du et abonnement hos en strømmetjeneste, et yogasenter, en avis eller lignende, vil det foreligge en fast forfallsdato for betaling, enten månedlig eller årlig. Her kan det også være mulig å opprette faste trekk i nettbanken, slik at du lettere kan holde oversikt over de ulike forfallsdatoene.
Se for deg at du har glemt å betale mobilabonnementet ditt eller strømregningen. Selskapet du skylder penger, vil i verste fall stenge av abonnementet, og du står der uten mobil eller strøm. Samtidig vil kravet sendes til inkasso/rettslig behandling, på lik linje med alle ubetalte krav.
#4. Forfallsdato på lån
Lån kommer med en nedbetalingsplan, der avdrag og renter skal betales med faste intervaller, gjerne hver måned. Forfallsdatoen viser til fristen for å betale disse terminbeløpene. Det er vanlig at terminbeløpene trekkes automatisk fra kontoen, og du trenger derfor ikke å passe på annet enn at du har dekning på kontoen.
#5. Forfallsdato på kredittkort
Har du ett eller flere kredittkort, må du betale inn et minstebeløp hver måned innen en forfallsdato. Du kan betale inn mer om ønskelig. Forfallsdatoen på kredittkortet vil være den samme fra måned til måned.
Med et kredittkort følger det ofte en rentefri betalingsutsettelse. Denne er gjerne på 30-45 dager, avhengig av bankens vilkår. Ved å betale innen forfallsdatoen, kan du i prinsippet låne penger gratis.
#6. Forfallsdato på skattekrav
Skatt for arbeidstakere i Norge betales på forskudd, slik at skatten trekkes før lønnen utbetales til arbeidstakeren. Skattetrekket reguleres av skattekort, og utgjør en prosentandel av lønnen. I slike tilfeller er ikke forfallsdato relevant. Men etter at skatteoppgjøret er fullført, vil mange av oss betale restskatt eller få penger tilbake. For restskatt er forfallsdatoen 31.mai.
Slik bestemmes forfallsdato
En forfallsdato settes ofte 14-30 dager frem i tid. Det finnes ingen krav om hvor langt frem en slik forfallsdato skal være, og dette er i de aller fleste tilfeller noe innkrever kan avgjøre. Hvis forfallsdatoen havner på en søndag eller helligdag, er det neste virkedag som er gjeldende.
I noen tilfeller kan forfallsdatoen fastsettes gjennom en egen avtale mellom innkrever og betaler. Alle forfallsdatoer reguleres av lovverket, som kjøpsloven og gjeldsbrevloven.
Forfallsdatoen må ligge langt nok frem i tid for at du kan betale kravet. Derfor kan ikke innkrever kreve at pengene blir betalt samme dag som du mottar fakturaen.
Om forfallsdatoen passer dårlig med tidspunktet lønnen din blir utbetalt, kan du ta kontakt med bedriften. Selv om bedriftene ikke er pliktig til å imøtekomme ønsket ditt om endring av forfallsdato, vil mange være villig til det. Et samarbeid med kunden vil øke sjansen for at de får pengene sine.
Hva skjer om jeg ikke betaler innen forfallsdatoen?
Å betale innen forfallsdatoen er alltid det smarteste. Noen ganger kan det skje at man glemmer å betale før fristen, og da bør man i hvert fall betale fakturaen så raskt man oppdager det. Hvis ikke kan det få store konsekvenser.
Når du ikke betaler innen forfallsdatoen, vil det anses som mislighold av avtalen, og kostnader vil raskt legges til kravet.
#1 Du får purring/ inkassovarsel
Det første som skjer, er at du får et inkassovarsel eller en purring. Du kan motta et inkassovarsel før du får en purring. Dette er opp til innkreveren.
Ifølge inkassoloven kan du ilegges et purregebyr kun hvis det har gått 14 dager etter forfallsdatoen. Det kan kun kreves to purregebyrer til sammen, og disse ligger ofte rundt 30 kroner.
Har du mottatt en purring eller et varsel, bør du selvsagt sørge for å betale fakturaen før den nye forfallsdatoen. Om forfallsdatoen er en søndag eller helligdag, kan du vente til neste virkedag med å betale.
Etter forfallsdatoen vil det også legges til forsinkelsesrenter. Forsinkelsesrentens sats bestemmes av Finansdepartementet. I 2024 er denne satsen på 12,5 prosent.
#2 Saken oversendes inkasso
Hvis du ikke betaler kravet etter purring og inkassovarsel, vil saken oversendes til inkasso. Du vil få et brev om dette i posten, og du har rett til å komme med eventuelle innsigelser. Nå vil det smarteste være å betale kravet snarest, så fremt alle opplysninger stemmer.
En inkassobehandling av saken gjør at det opprinnelige beløpet vokser raskt. Her legges det til både renter og gebyrer. For eksempel må du betale forsinkelsesrenter, inkassosats og rettsgebyrer. Alle satser knyttet til inkasso reguleres av inkassoforskriften.
Du vil få tilsendt et betalingskrav med en ny forfallsdato. Om du betaler deler av beløpet du skylder, eller bare det første kravet, må du fortsatt betale renter og gebyrer. Kravet i sin helhet, inkludert alle kostnader, må betales for at inkassosaken skal lukkes.
#3 Saken oversendes namsmannen
Nå vil du motta et nytt betalingskrav med 14 dagers frist. Hvis denne også forblir utbetalt, vil saken i de fleste tilfeller overføres til namsmannen og rettslig behandling. Namsmannen har rett til å sette inn drastiske tiltak, som tvangstrekk i lønn og tvangssalg av eiendom/eiendeler. Etaten kan også innvilge gjeldsordning.
Alle nevnte tiltak er svært inngripende tiltak, som vil påvirke din økonomiske situasjon betraktelig, og det beste vil selvfølgelig være å ikke la ting gå så langt som dette.
Hva om jeg ikke betaler lånet mitt?
Konsekvensene av å ikke betjene lånene dine, er store. I verste fall vil lånet sies opp fra bankens side, og du må betale tilbake lånet i sin helhet i ett og samme krav.
Hvis det er snakk om et boliglån, som kan være på flere millioner kroner, kan det ende med at du må selge boligen, eller at banken/namsmannen selger den for deg.
Gode råd for å betale fakturaer før forfallsdato
- Opprett automatiske trekk i nettbanken: Automatiske trekk, som eFaktura og AvtaleGiro, vil hjelpe deg med å passe på alle de ulike forfallsdatoene.
- Prioriter forfalte krav: Mangler du penger til å betale alle kravene, bør du prioritere å betale kravene som har forfalt.
- Lag et budsjett: Med et budsjett får du bedre oversikt over økonomien din, hva som kommer inn og hva som går ut. Slik kan du lettere sette av penger til å betale regningene dine månedlig.
- Kontakt banken: Sliter du med å betale en eller flere fakturaer, bør du snarest kontakte banken. Vær ærlig om situasjonen. Banken kan være behjelpelig med å finne en løsning, som for eksempel å sette opp en delbetalingsplan eller å utsette forfallsdatoen.
- Refinansiere gjeld: Ved å refinansiere gjeld kan du få betalt ned lån du ikke har råd til å betale. Et refinansieringslån vil dekke smålån og kredittgjeld, og slik vil også eventuelle betalingsanmerkninger slettes. Siden du får ett lån å forholde deg til, kan det også bli lettere å passe på forfallsdatoen for når avdragene skal betales.
Oppsummering
- Forfallsdato viser til en frist for å betale et krav, og denne er ofte satt til alt fra 7-30 dager frem i tid. Bedriften kan selv velge hvor langt frem forfallsdatoen skal settes, men det foreligger flere regler de må forholde seg til. Blant annet skal den som mottar fakturaen, ha rimelig tid på seg til å betale.
- Forfallsdato finnes på alle fakturaer, automatiske trekk i nettbanken, på abonnementer, skattekrav og kredittkort. Med et kredittkort må du betale et minstebeløp for forfallsdatoen for å unngå at det legges til renter.
- Det er flere årsaker til at du bør betale før forfallsdatoen. Blant annet slipper du at abonnementer sies opp, og du unngår at saken går til inkasso og gir deg betalingsanmerkninger. En inkassobehandling av kravet vil raskt bli kostbart. Namsmannen kan sette inn tiltak som tvangssalg av bolig og lønnstrekk, noe som vil være svært inngripende i hverdagen og i økonomien din.
- Sliter du med å betale regningene før forfall, kan du vurdere å refinansiere smålån. Slik kan du lettere få oversikt over forfallsdatoene.