Ønsker du å ha mer penger til overs hver måned, finnes det flere grep du kan ta. Her får du 12 gode tips til hvordan du kan få bedre økonomi i hverdagen.
Slik får du bedre økonomi i hverdagen
Vi lever i en tid med renteøkninger, økte levekostnader og en norsk krone som ikke er verdt mye. For en del av oss er det krevende å få betalt alle regninger i tide. Det å ha nok penger igjen på kontoen til uforutsette kostnader, er ikke en selvfølge.
Heldigvis finnes det flere tiltak du kan sette inn for å oppnå mer kontroll over egen økonomi, mer penger å rutte med hver måned og slik få en bedre økonomi i hverdagen.
#1. Lag et budsjett
Å holde oversikt over pengene som går inn og ut av konto kan være krevende. Fakturaer skal betales til ulike tidspunkt, og fra tid til annen må vi ut med større, uventede beløp til reparasjoner og vedlikehold av bolig og bil.
Alt dette blir det mye enklere å følge med på med en konkret plan. Det første du bør gjøre for å få bedre økonomi i hverdagen, er å sette opp et budsjett. Her legger du inn både inntekter, gjeld og andre faste utgifter. Slik kan du lettere få oversikt over hva du bruker penger på, når de ulike fakturaene forfaller, og hvor mye du har til overs hver måned når alle nødvendige utgifter er betalt.
Vi anbefaler deg å vurdere og eventuelt revidere budsjettet med jevne mellomrom.
Dette bør et budsjett inneholde:
- Inntekt: Hvor mye får du inn på konto hver måned?
Gjeld: All gjeld bør føres opp i budsjettet, med forfallsdatoer. - Andre faste utgifter: Kommunale avgifter, husleie, barnehageutgifter, internettkostnader, forsikringer og veiavgift er eksempler på faste utgifter som kommer månedlig eller kvartalsvis.
- Utgifter som varierer: Noen faste utgifter varierer i beløp, som strøm og dagligvarer. For å vite hvor mye penger du bør sette av til strøm, kan du se på fakturaene det siste året og regne ut et gjennomsnitt per måned. Undersøk hvor mye du har brukt på mat og dagligvarer det siste året i nettbanken din, og regn ut et gjennomsnitt.
- Andre utgifter: Innkjøp av møbler, ferie og lignende bør planlegges og føres opp fra måned til måned.
- Uforutsette utgifter: Dette kan være utgifter knyttet til reparasjoner, vedlikehold og innkjøp av nødvendig utstyr.
Tips: Bruk SIFO referansebudsjett som mal.
#2. Lag en buffer
Når du har laget et budsjett, vet du hvor mye penger du har månedlig til sparing. Disse pengene kan du spare i en bufferkonto. En buffer er egentlig bare en separat konto som kun brukes til sparing. Du kan sette pengene i en sparekonto eller i aksjer/fond. Sørg for at du setter inn pengene et sted der du får innskuddsrente.
Du lurer kanskje på hvor mye penger du bør spare hver måned? Dette er selvfølgelig helt individuelt. Har du to hundre kroner å sette av til sparing, vil det være bedre enn å ikke spare noe, og i løpet av et år har du spart 2400 kroner.
DNB skriver at bufferkontoens størrelse avhenger av livssituasjonen din. Ofte anbefales det å ha minst en til to månedslønner, og kanskje enda mer om du har familie, bolig og bil.
#3. Redusere unødvendige innkjøp
I nettbanken din kan du se hva du bruker penger på. En kaffekopp om dagen til 40 kroner utgjør hele 280 kroner i uken og 1200 kroner i måneden. Det blir over 13 000 på ett år.
Ved å redusere på slike unødvendige innkjøp, kan du spare mye penger, som heller kan brukes til sparing eller uforutsette kostnader.
#4 Planlegge innkjøp og handle dagligvarer én gang i uken
Ved å planlegge innkjøp av dagligvarer kan du spare mye penger. Andre tips er å følge med på rabatter og tilbud, og å skrive handleliste før du drar i butikken.
Lag en avtale med deg selv om at listen skal følges, og at det ikke er tillatt å kjøpe andre ting. På denne måten kan du unngå impulskjøp og samtidig redusere matsvinn.
#5. Refinansiere forbruksgjeld
Har du mye dyr gjeld, som smålån og kredittlån, kan det være en løsning å refinansiere denne gjelden. Når du refinansierer, vil pengene du låner brukes til å dekke disse lånene. Med et refinansieringslån kan du låne opptil 800 000 kroner over maksimalt 15 år.
Det er flere fordeler med å refinansiere. Du kan spare penger på renter og gebyrer, og du kan lettere holde oversikt over forfallsdato, siden du kun vil ha ett lån å forholde deg til. Eventuelle betalingsanmerkninger vil også slettes. Refinansiering kan derfor være et steg i riktig retning for å få bedre økonomi i hverdagen.
#6. Refinansiere boliglånet
Boliglånet kan også refinansieres for å få bedre vilkår, som lavere rentesatser og færre gebyrer. For å få refinansiering av boliglånet, må du ha et eksisterende boliglån. Boligen må også ha økt i verdi siden du inngikk låneavtalen, og du må kunne ha frigjort kapital innenfor kravet om å ikke overstige 85% belåningsgrad.
Om du flytter lånet til en annen bank, kalles dette også refinansiering. Men du kan også undersøke mulighetene for å få bedre vilkår hos din nåværende bank.
Priseksempel på boliglån hos BN Bank: 4 millioner kroner, 25 års nedbetalingstid, 5,49% effektiv rente, 7 378 128 kroner i totalbeløp
#7. Benytt deg av fordelene i kredittkortet ditt
De aller fleste kredittkort kommer med inkluderte fordeler, bonuser og forsikringer. Vi råder deg til å velge et kredittkort som har fordeler og bonuser hos butikker og på varer og tjenester du bruker mye av.
Handler du dagligvarene dine på Meny eller Kiwi, kan du velge Trumf Visa, som gir 2% bonus ved kjøp i disse butikkene (og flere). Gjør du innkjøpene på andre matbutikker, kan du gå for Ikano Visa, som gir deg 2% bonus i alle dagligvarebutikker.
Bruker du mye drivstoff, kan du velge et kredittkort med bonuser ved bruk på bensinstasjoner. Reiser du mye, bør du velge et kredittkort med reiseforsikring med god dekningsgrad.
Tips: Undersøk alle vilkår, som rentefri betalingsutsettelse, rentesatser og fordelsprogram, og sammenlign flere kortutstedere før du velger kredittkort. Vurder også refinansiering av kredittkort dersom du har mye gjeld.
#8. Kredittvurdere deg selv
Uansett hvilket lån du skal søke om, vil långiver foreta en kredittvurdering av deg, for å kunne tilpasse lånevilkårene etter dine forutsetninger. Gjennom kredittvurderingen vil de undersøke inntekter, gjeld og betalingshistorikk.
En måte å få mer oversikt over egen økonomi på, er å utføre en kredittvurdering på deg selv. Dette kan du enkelt gjøre på nett, for eksempel hos Experian.no. På denne måten kan du få innsikt i hvordan den økonomiske situasjonen din ser ut, og hvordan bankene vil vurdere deg.
Ved å betale ned dyr gjeld og gjeld med betalingsanmerkninger, kan du forbedre kredittscoren din, og slik vil du kunne få bedre vilkår på eksisterende og nye lån.
#9. Selge unna eller leie ut brukte ting
Å selge unna eller leie ut brukte ting på bruktmarkedet kan gi deg flere penger på kontoen. Kanskje har du sportsutstyr stående og ta plass i garasjen, eller en snøfreser som sjelden eller aldri brukes? Det finnes få grenser for hva det går an å selge eller leie ut. På Finn.no kan du legge ut annonser gratis. Appen Tise kan brukes til å selge klær/interiørgjenstander og turutstyr.
Det går også an å leie ut bilen, gjennom for eksempel Hyre.no. I byer og tettsteder kan det absolutt være marked for å tjene litt ekstra på dette. Husk at du må skatte av all inntekt på privat salg og utleie som overstiger 10 000 kroner.
#10. Skaff deg ekstra inntekt
Har du lite penger til overs hver måned, kan du vurdere å skaffe deg en biinntekt. I dag er det fullt mulig å tjene penger over nett. Markedsføring, tekstforfatting og nettbutikker er eksempler på ting du kan drive med fra stua hjemme.
Du kan også lage nettkurs i temaer du har mye kompetanse i. Er du for eksempel svært god på blomster, kan du lære andre å plante og ta vare på blomster gjennom å opprette et kurs som kan tas i sin helhet via nett.
Hvis du har tid og energi til det, kan et alternativ være å finne en deltidsjobb på en butikk, en barnehage eller i en annen virksomhet i nærmiljøet ditt.
#11. Gå gjennom de ulike avtalene dine – og bytt om nødvendig
Mange sverger til de samme strøm- og forsikringsavtalene i årevis, uten å vurdere andre tilbud og selskaper. Men det er ikke sikkert at din nåværende strømavtale eller forsikringsavtale er den mest lønnsomme avtalen.
Ved å undersøke tilbudene på markedet, kan du enkelt finne ut hvordan din avtale ligger an i forhold til andre når det gjelder vilkår og pris. Det er enkelt å bytte selskap, og slik kan du spare penger og få bedre økonomi i hverdagen.
#12. Redusere strømkostnadene
Med enkle grep kan du redusere kostnadene på strøm, og få mer penger å rutte med til andre ting.
- Følg med på når prisene er på sitt laveste, og pass på at du dusjer og vasker/tørker klær på disse tidspunktene.
- Redusere temperaturen på varmtvannstanken.
Vask kun fulle maskiner med kopper/klær. - Redusere tiden du dusjer, og bruk mindre varmtvann.
- Sørg for å ha energieffektive varmekilder i boligen din.
- Redusere temperaturen på varmepumpen/annen oppvarmingskilde.
Oppsummering
- For å få bedre økonomi i hverdagen, er det flere grep du kan ta. Det første du bør gjøre, er å lage deg et budsjett. Slik får du oversikt over hva du bruker penger på, og hvilke utgifter du kan redusere på. Vi anbefaler deg å planlegge innkjøp av dagligvarer, og å handle én gang i måneden.
- Du bør også lage deg en buffer. Sett av penger til sparing hver måned, så er du bedre rustet til å betale uforutsette kostnader når disse dukker opp. Benytt deg av fordelene som følger med kredittkortet ditt.
- Har du mye gjeld, kan du vurdere å refinansiere denne. Slik kan du spare penger på kostnader som renter og gebyrer og få mer kontroll på egen økonomi. Boliglånet kan også refinansieres.
- Hvis du har mulighet til det, kan du vurdere å skaffe deg en ekstrainntekt i form av en deltidsjobb.