Bli kvitt gjeld – våre 10 beste tips

Mange sliter med mer gjeld enn det som er komfortabelt for privatøkonomien. Her får du våre 10 beste tips om hvordan du kan bli kvitt dyr gjeld.

Ulike typer gjeld

Gjeld som boliglån og studielån er inngått med en langsiktig plan, og dermed ikke noe du kan kvitte deg med raskt. Men mange har problemer med sin daglige betalingsevne fordi de har pådratt seg mye forbruksgjeld i tillegg.

Det typiske er å at man har brukt kredittkortet litt mer enn det man klarer å betale tilbake når regningen forfaller. Dette er ikke uvanlig. Bluestep forteller at Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har funnet ut at en av fem nordmenn har kredittkortgjeld.

Bli kvitt gjeld med høye renter

Kredittkort har ofte høye renter. Dermed kan beløpet vokse fort, dersom man ikke er rask med å betale den tilbake.

Ulike typer for avbetalingsordninger og smålån kan også være kostbart. Selv om hvert enkelt kjøp kanskje ikke er dyrt, så kan det samlet sett føre til betydelige månedlige utgifter.

#1. Få oversikt over gjelden

Få en rask oversikt over alle gjeldspostene før du går i gang med de neste stegene.

Et grunnleggende tips er at du skaffer deg oversikt over alle gjeldspostene dine, og hva de til sammen koster deg hver måned.

Sett opp en liste hvor du er nøye med å ta med gjelden på alle kredittkortene, alle lån du har inkludert boliglån og billån, samt eventuelle betalinger på avbetalingskjøp.

Tips: Les også om snøballmetoden for nedbetaling av gjeld.

#2. Bli kvitt gjeld med refinansiering

Det andre tipset er å refinansiere forbruksgjelden din.

Når du har skaffet deg oversikt, ser du samtidig hvor mye penger du trenger for å betale tilbake all forbruksgjelden din.

Da kan det ofte lønne seg å søke om et enkelt refinansieringslån for å betale ned hele gjelden. Det er fordi et samlet, større lån som regel har lavere rente enn de ulike små lånene og kredittene du betaler på.

Dessuten vil du bare behøve å betale avdragsgebyr på et lån hver måned, i stedet for mange gebyrer til de ulike gjeldspostene.

Det er mange finansieringsinstitusjoner som tilbyr refinansieringslån. De har ofte litt mer fleksible regler enn vanlige forbrukslån. Du kan for eksempel øke nedbetalingstiden til 15 år gjennom refinansiering fremfor forbrukslån. Imidlertid er de knyttet direkte til å betale ned gjelden du allerede har, du kan ikke bruke de på nye kjøp.

Tips: Se videoen nedenfor fra Gjerrigknarken.com som viser flere tips hvordan kvitte seg med gjeld.

#3. Sett opp et budsjett

Når du har skaffet deg oversikt over gjelden din er det enkelt å sette opp et budsjett.

I tillegg til forbruksgjelden din må du også ta med eventuelt boliglån og studielån. Du må også føre opp andre faste utgifter, som forsikringer, barnehageplass og mat.

Deretter fører du opp den månedlige inntekten din.

Da ser du hvor mye av lønnen din som må gå til faste utgifter, og hvor mye du har å bruke på andre ting hver måned.

Du bør lese gjennom dine seneste bankutskrifter, og se hva du har brukt penger på. Mange blir overrasket over hvor mye som har gått til kafebesøk og andre småting. Til sammen kan det bli betydelige beløp.

#4. Bli kvitt gjeld ved å kutte ned på forbruk

Reduser forbruket ved å sette opp mål. Unn deg en feiring når du har nådd målet.

Når du har satt opp et budsjett, kan du lettere velge ut poster hvor du kan klare å spare litt. Ved å være bevisst på hva pengene dine går til, vil det være lettere å få dem til å vare lenger.

Jo mer du klarer å kutte ned, jo mer penger har du til å kvitte deg med dyr gjeld. På lang sikt vil det gi deg bedre økonomi. Det er en god motivator for å holde forbruket så lavt som mulig en periode.

Sett deg mål, og unn deg heller en liten feiring når du når det.

Hvis du for eksempel ser at du har brukt penger på åtte kafebesøk siste måned, kan du sette som mål å ikke kjøpe kaffe ute en hel måned. Når du klarer det, kan du unne deg en god cappuccino på månedens siste dag. En kaffe ute per måned er langt mer økonomisk enn åtte kafebesøk.

Å kutte forbruket behøver ikke å være bare negativt. Dersom du bruker penger på et treningsstudio kan du droppe det, og spare mye hver måned. Da kan du i stedet trene i naturen eller i parker. Det kan gi deg helt nye, og positive, opplevelser.

I stedet for å følge kontoer på sosiale medier som frister deg til å kjøpe nye, dyre klær, kan du bli med i grupper hvor det heies på å være sparsom – både av økonomiske og miljømessige årsaker.

#5. Øk inntektene

Månedslønnen er som regel ganske fast. Likevel kan det hende du kan øke den noe. Er det mulighet for overtidsarbeid eller lønnsforhøyelse der du jobber? Er det en arbeidsplass hvor du kan ta ekstravakter?

Det kan også hende du har en hobby du kan tjene penger på. Dersom du for eksempel behersker et instrument, eller er dyktig i et håndverk, kan du tilby opplæring til andre.

Hvis du har en hytte, eller et ledig rom i boligen din, kan du vurdere utleie.

Du kan også selge ting du ikke lenger trenger på for eksempel FINN. Dette kan for eksempel være leker som barna ikke lenger bruker eller treningssykkelen som aldri blir brukt.

Kanskje kan du i en periode ta en ekstra jobb?

Øk inntektene ved å ta en ekstrajobb eller selg ting som du ikke lenger bruker.

#6. Betal lånet raskere

Hvis du en måned ser at du har større inntekter enn vanlig, bør du bruke de på å betale ned på gjelden din. Da korter du ned den rentebærende perioden.

Det gjør at lånet totalt sett blir billigere og du kvitter deg med gjelden raskere.

#7. Bli kvitt gjeld ved å prioritere den dyreste gjelden

Kvitt deg først med den gjelden som har høyeste rente. I de fleste tilfeller er dette forbruksgjeld og kredittkortgjeld.

Når du betaler ned på gjelden din er det viktig å prioritere riktig. Det vil si at du kvitter deg med den dyreste gjelden først.

Sjekk renten på gjeldspostene dine, og ranger de etter hvilket som har dyrest rente.

Ofte vil det være smålån og avbetalinger som er dyrest.  De kan ha rente på 30 %. Også gjeld fra forfalte kredittkortregninger har vanligvis høy rente, mellom 25 – 30 %.

Les også: Informasjon om hvordan refinansiering av kredittkort fungerer her.

Større forbrukslån, over 100 000 kroner, har gjerne noe lavere rente, men fortsatt høyere enn på sikrede lån.

#8. Betalingsutsettelse på studielån

Studielån fra Lånekassen har ekstra gunstige betingelser. En av dem er at du kan få innvilget betalingsutsettelse inntil 36 ganger. Det er enkelt å søke om, og du behøver ikke å oppgi noen årsak.

Husk imidlertid på at det regnes renter også i perioden med utsettelse.

Det kan likevel lønne seg å benytte denne ordningen dersom man sliter med dyr forbruksgjeld. Da er det selvfølgelig helt avgjørende at man samtidig bruker hele beløpet man slipper å betale til Lånekassen på å kvitte seg med gjelden.

Du finner mer informasjon på Lånekassens nettsider.

#9. Vent med aksjesparing når du skal kvitte deg med gjeld

Vent med aksje og fondssparing til du har betalt ned den dyreste gjelden først.

Aksjesparing og sparing i fond er det lurt å vente med til man har kvittet seg med all usikret forbruksgjeld.

Usikret gjeld har som regel en mye høyere rente enn det man kan oppnå ved slik sparing. Det er for eksempel ikke uvanlig at kredittkortgjeld har en effektiv rente på langt over 20%. Det er veldig få investorer som kan vise til en avkastning på mer enn 12% over lang sikt.

Dessuten innebærer investeringer i aksjer og fond en risiko for tap, og det er man ikke økonomisk rustet får når man sliter med å betale ned dyr forbruksgjeld.

Les også: Vår artikkel om hvordan kvitte deg med kredittkortgjeld.

#10. Unngå nye dyre lån

Når du har kvittet deg med dyr gjeld, og fått orden på privatøkonomien, bør du være nøye med å ikke få tilsvarende problemer en gang til.

Start en spareplan, og sett til side en buffer som tilsvarer en eller to månedslønner. Da har du penger å ta av den dagen en uforutsett utgift dukker opp, og du unngår å måtte ta opp dyre forbrukslån i framtiden.

Oppsummering

  • Ta deg av gjeld med høy rente først: Kredittkortgjeld og smålån har ofte høy rente, så å betale disse ned først kan spare deg for mye penger i det lange løp.
  • Lag et budsjett: Dette hjelper deg å spore inntekter og utgifter, og sørge for at du har nok penger til å dekke månedlige kostnader og gjeldsbetalinger.
  • Refinansier gjelden din: Å finne en lavere rente på lånene dine kan redusere månedlige betalinger og hjelpe deg å bli kvitt gjelden raskere.
  • Øk inntekten din: Å tjene mer penger gir deg mer rom til å betale ned gjelden. Vurder å ta ekstrajobber, forhandle lønnen eller starte en sidevirksomhet.
  • Få hjelp hvis du trenger det: Ikke vær redd for å søke hjelp fra en gjeldsrådgiver eller finansiell ekspert.