Guide til brukskonto / lønnskonto  

En brukskonto er den kontoen de fleste av oss bruker mest, både til daglige innkjøp og fakturahåndtering. I denne guiden til brukskonto/lønnskonto får du en oversikt over hva som kjennetegner brukskonto, fordeler og ulemper og gode tips når du skal velge bank.

Hva er en brukskonto?

En brukskonto, også kalt en lønnskonto, er kontoen som de fleste mottar lønn, trygd og andre ytelser til. Det er denne kontoen du bruker i det daglige, til håndtering av kjøp av varer og tjenester i både fysiske butikker og på nett.

Renter på brukskonto

Brukskontoer har ingen eller svært lav innskuddsrente, i motsetning til sparekontoer, og derfor lønner ikke slike kontoer seg ikke til sparing. Et tips er å opprette et fast trekk fra brukskontoen til en sparekonto månedlig.

Tips: Se info om effektiv og nominell rente her: besterefinansiering.no/effektiv-og-nominell-rente/

Gebyrer

De fleste banker har årsavgift for bruk av brukskonto og tilknyttet bankkort. Som regel ligger årsavgiften på 250-400 kroner i året. For eksempel Sparebanken Sør tar 300 kroner per år.

Noen banker har ikke årsavgift, men månedlige avgifter. Hos Nordea koster en brukskonto og et debetkort 25 kroner i måneden.

Nettbankløsninger for brukskonto

En brukskonto er kontoen som du knytter ett eller flere bankkort til, og som du enkelt utfører daglige kjøp og betaler regninger fra.

Dagens nettbankløsninger er fleksible og enkle å bruke. Faste betalinger legges inn i nettbanken, slik at alle regninger betales fra én og samme konto. Du betaler ingenting for transaksjoner utført i nettbanken.

Bankkort tilknyttet brukskonto

Du kan ha ett eller flere debetkort tilknyttet denne kontoen.

Slik oppretter du en brukskonto

Det er enkelt å opprette en brukskonto. Besøk nettsiden til banken du ønsker å bli kunde hos, trykk på “opprett brukskonto” eller lignende, og logg inn. Du trenger BankID som fungerer.

Fordeler med brukskonto

#1. Pengene er lett tilgjengelig

Siden bankkortet er knyttet til denne kontoen, vil du ha pengene lett tilgjengelig. Med bankkortet får du mulighet til å utføre kjøp, ta ut kontanter i både butikk og minibank.

#2. Du får god oversikt

Du kan enkelt følge med transaksjonene med mobilbanken, og slik få god oversikt over hva pengene dine brukes til.

#3. Det gir fleksibilitet

Med debetkort tilknyttet brukskontoen vil du ha full fleksibilitet til å bruke pengene når du vil, på det du vil. Her foreligger det ingen begrensninger for antall uttak eller kjøp du kan utføre.

Ulemper med brukskonto

#1. Ikke egnet for sparing

Siden du ikke får innskuddsrente, vil det ikke lønne seg å plassere større innskudd på en brukskonto.

#2. Det kan påløpe gebyrer

Noen brukskontoer kan ha gebyrer ved uttak i minibank og lignende, noe som kan medføre kostnader ved bruk.

Tips til deg som skal opprette brukskonto/lønnskonto

Før du bestemmer deg for hvilken bank du skal velge å opprette en brukskonto i, er det flere faktorer du bør vurdere. Vi råder deg til å sammenligne flere banker.

  • Undersøk kostnader: Sjekk om det påløper noen gebyrer ved uttak i minibank eller i butikk fra brukskontoen. Noen banker har helt gebyrfrie bankkort og tjenester, som for eksempel Sbanken.
  • Sjekk rentevilkår: Undersøk om det er renter på innskudd. De fleste banker har ingen rente, men det finnes unntak.
  • Vurder brukervennlighet: Har banken en egen app? Hvordan fungerer nettbanken? Er det lett forståelig? Ta gjerne kontakt med en rådgiver i banken for å få mer innsyn i dette.
  • Bankens omdømme: Ved å søke på nett og finne ut hvordan andre kunder beskriver banken, kan du vurdere bankens omdømme og pålitelighet.

Tips: Se også vår artikkel om bufferkonto i denne artikkelen.

Du kan ha ett eller flere bankkort tilknyttet brukskontoen din. Sjekk om det påløper gebyrer for bruk av bankkort og brukskonto.

Oppsummering

  1. Brukskonto/lønnskonto er den kontoen som de fleste benytter til å få utbetalt inntekt, og til å foreta daglige transaksjoner, både kjøp og faste trekk.
  2. Denne kontoen er tilknyttet bankkort, og du kan enkelt administrere kontoen din fra nettbanken eller mobilbank. Merk deg at de fleste bankkort kommer med en årsavgift på 250-500 kroner, avhengig av bankens egne vilkår.
  3. I motsetning til sparekontoer har ikke brukskontoer renter på innskudd. Brukskontoen egner seg derfor ikke til sparing. Før du velger bank å opprette en brukskonto i, bør du sammenligne flere banker, både når det gjelder gebyrer på uttak, renter, brukervennlighet og omdømme.