Bruttolønn – enkel forklaring

Bruttolønn er i utgangspunktet den lønnen du mottar, men likevel er det ikke den du får utbetalt. Her forklarer vi hva det kommer av, og hvorfor den er så viktig hvis du skal søke om lån.

Når det gjelder lønn og regnskap, må man forholde seg til mange ulike begreper. Bruttolønn og nettolønn er to ord det er viktig å holde styr på.

Hva betyr brutto

Bruttolønn er den lønnen du i utgangspunktet får fra arbeidsgiveren din, før skatt og andre trekk er trukket fra. Den er derfor ikke den lønnen du faktisk får utbetalt.

Begrepet «brutto» støter vi på i ulike sammenhenger. En generell forklaring på det er at det viser til en verdi før forskjellige fratrekk blir gjort. Det motsatte av bruttolønn blir da nettolønn, som viser til det som gjenstår etter at skatt er trukket fra lønnen.

Hvorfor er bruttolønn viktig

Selv om bruttolønnen ikke er den lønnen man ender opp med å få utbetalt, er det likevel svært viktig å forholde seg til den. Det er det flere grunner til, først og fremst:

  1. Den oppgis i lønnsforhandlinger
  2. Den er lett sammenlignbar
  3. Den oppgis når du søker om lån

1. Den oppgis i lønnsforhandlinger

Når man søker på en jobb, og får oppgitt hva som tilbys i lønn, er det alltid bruttolønn.

På den måten kan man enkelt sammenligne ulike jobber, for å se hvilken som har best lønnsbetingelser. Når det er snakk om å heve lønnsnivået, vil det være bruttolønnen det er snakk om.

2. Den er lett sammenlignbar

Den viktigste årsaken til at det alltid er bruttolønnen som oppgis for en stilling, er at den er lett sammenlignbar.

Hva man får utbetalt i nettolønn, vil varierer mye fra person til person, selv om bruttolønnen er lik.

Det er fordi skattetrekket til en person bestemmes etter en rekke individuelle forhold. Det inkluderer:

  • Gjeld
  • Formue
  • Sivilstand
  • Forsørgeransvar

Dette fører til at man betaler ulikt i skatt fra år til år, og fra person til person. Det gir derfor ikke så mye mening å sammenligne netto utbetalt lønn.

Det er viktig å kjenne til bruttolønnen man har, selv om det ikke er den man får utbetalt. Det er blant annet fordi det er den man viser til når man sammenligner jobber, og det er bruttolønn man skal oppgi når man søker om lån.

3. Den oppgis når du søker om lån

Når man søker om lån, må man oppgi hva man har i inntekt. Da er det alltid bruttolønnen som blir oppgitt. Dette kan du også lese mer om hos Sparebank1.

Bankene vil i tillegg gjøre sine egne vurderinger av søkerens betalingsevne. Blant annet sjekker de kredittscore, som forteller mye om gjeld, formue og eksisterende betalingsforpliktelser.

Likevel er det viktig at de får oppgitt bruttolønnen, siden den viser til selve inntektsgrunnlaget, og dermed hvor mye du kan ta opp i lån.

Bruttolønn styrer hvor mye du kan låne

Det er bruttolønn du skal oppgi hvis du søker om lån, og den er styrende for hvor mye du har anledning til å låne. Man kan ha inntil 5 x bruttolønnen sin i gjeld.

Bruttolønnen er med på å bestemme hvor mye banker har lov til å låne ut til en kunde. I henhold til Utlånsforskriften har man ikke anledning til å ha mer enn fem ganger sin egen bruttoinntekt i lån.

Banker og finansinstitusjoner som tilbyr lån, har en forpliktelse til å sjekke søkerens eksisterende gjeldsbyrde før de tilbyr et lån. Det gjør de blant annet gjennom å innhente informasjon fra Gjeldsregisteret.

Alle som tilbyr usikrede lån eller kreditter er forpliktet til å melde det inn til Gjeldsregisteret. Det skal derfor til enhver tid være oppdatert.

Hvis du for eksempel har en bruttolønn på 600 000 kroner, og har 200 000 kroner i eksisterende gjeld (studielån, forbrukslån, kredittkortgjeld, el.l.), kan du i utgangspunktet låne inntil 2,8 mill. kroner.

Regnestykket blir da 600 000 kr x 5 = 3 000 000 kr – 200 000 kr = 2 800 000 kr.

Det er imidlertid viktig å være klar over at banken gjør individuelle vurderinger av hver låntaker. Det er derfor ikke automatisk sikkert at man får låne maksimalt tillatt beløp.

Oppsummert

Bruttolønn er den lønnen man får fra arbeidsgiveren. Fra bruttolønnen trekkes skatt, og da står man igjen med nettolønnen. Det kan også hende man har andre lønnstrekk, før man faktisk får penger utbetalt.

Selv om bruttolønn ikke er det man får utbetalt, er det viktig å kjenne til den, fordi:

  • Den er lett å sammenligne med lønnen i andre jobber
  • Den må oppgis når man skal søke om lån
  • Det er den som står oppført i jobbannonser
  • Den brukes når man skal forhandle om lønn