Restrukturering av lån

Hvis du har betalingsanmerkninger eller andre økonomiske problemer, kan restrukturering av gjelden være til hjelp. Her viser vi deg hva det er, og hvordan du kan gå frem for å få det til.

Restrukturering med omstartlån

Først og fremst kan en restrukturering hjelpe deg til å få ned kostnadene, slik at det blir lettere å betale gjelden din. Det kan også bidra til at du klarer å fjerne betalingsanmerkninger, og lukke åpne inkassosaker.

Når du skal restrukturere gjeld, tar du opp et omstartslån. Det lånet brukes til å betale gjelden som har forårsaket betalingsanmerkningen eller inkassosakene du sliter med. Når gjelden er betalt, blir betalingsanmerkningen umiddelbart slettet.

Fordelen med å ta opp et slikt omstartlån er at du kan få bedre betingelser på lånet, som lavere rente og lengre nedbetalingstid.

Å ta opp et omstartlån for å betale ned ugunstig gjeld kalles også refinansiering.

Lesetips: Les mer om omstartslån i denne artikkelen.

Fordeler ved restrukturering av lån

En slik restrukturering av lån, som også kalles refinansiering, er;

  1. Du får slettet betalingsanmerkninger.
  2. Du kan kvitte deg med inkassosaker.
  3. Du trenger kun betale ett gebyr hver måned.
  4. Lavere rente.
  5. Du trenger kun å følge med på en regning, fra ett lån, hver måned.
  6. Du får bedre oversikt over egen privatøkonomi.
Det er mange fordeler med å restrukturere forbruksgjeld. Noe av det viktigste er at du kan få slettet betalingsanmerkninger og inkassosaker. Dessuten kan du få lavere utgifter.

1. Du får slettet betalingsanmerkninger

Når du tar opp et omstartlån, bruker du det til å betale gjelden som har gitt deg betalingsanmerkning. Det er en stor fordel, fordi en betalingsanmerkning ofte skaper til dels store problemer i hverdagen.

Det er ikke bare lån som er vanskelig å få når du har en betalingsanmerkning.

Alle kreditter og abonnementer som betales på etterskudd blir så å si uoppnåelige, som mobilabonnement, strømabonnement og forsikringer. Du kan lese mer om konsekvensene av betalingsanmerkninger hos Statens innkrevingssentral.

2. Du kan kvitte deg med inkassosaker

Du kan også bli kvitt inkassosaker. Det gjør at du kan spare penger, fordi du unngår dyre inkassogebyrer. Når en gjeldspost har gått til inkasso, påløper det dyre gebyrer for hvert varsel du mottar.

Derfor er det lurt å reagere allerede med en gang du mottar det første varselet.

3. Du trenger kun betale ett gebyr hver måned

Når du mottar en regning for en inkassosak, kredittkortregning eller noe annet du skylder, må du betale et administrasjonsgebyr.

Ved å samle all gjeld i et omstartlån, behøver du kun å betale ett slikt gebyr hver måned.

4. Lavere rente

Det er vanlig at banker tilbyr en noe lavere rente ved høyere lån, enn ved smålån. Derfor er det vanlig å ende opp med en lavere rentesats når man samler alle lånene i en restrukturering av gjelden.

For et lån som løper over flere måneder og år, vil det kunne ha stor økonomisk betydning.

Lesetips: Se også her hvordan refinansiere lån med lav rente.

5. Du trenger kun å følge med på en regning, fra ett lån, hver måned

Når all gjelden din er samlet i ett lån, får du regning kun en gang i måneden. Da er det lettere å være forberedt på den, og sørge for at du har nok penger til å betale regningen.

Det kan da være lurt å sørge for at du betaler den med en gang du mottar månedens lønn eller trygd. På den måten kan du unngå å komme i økonomiske problemer på nytt.

Restrukturering av gjeld er ofte et første skritt på veien til å få en sunnere privatøkonomi. Dersom du benytter en lånemegler kan det gjøres på en ekstra enkel og rask måte.

6. Du får bedre oversikt over egen privatøkonomi

Når du gjennomfører en omstrukturering av lånene dine, vil du måtte gå gjennom alle gjeldspostene dine. For å sette opp en god nedbetalingsplan, må du også sette opp et budsjett med alle utgifter og inntekter.

På den måten får du automatisk en god oversikt over økonomien din. Dette gir et solid økonomisk grunnlag å bygge videre på, slik at du kan unngå økonomiske problemer i fremtiden.

Alt i alt kan derfor en omstrukturering være et fornuftig første skritt på veien til en sunnere økonomi.

Slik omstrukturerer man gjelden sin

Du bør søke om omstartlån eller refinansieringslån til mange banker. Da kan du få mange tilbud, og det blir enkelt å finne det som har lavest rente. Da må du sammenligne den effektive renten.

Mange banker vil kreve at du stiller sikkerhet. Det mest vanlige er da å stille boligen sin som sikkerhet. Da er det viktig å huske på at man ikke kan låne mer enn inntil 85 % av verdien på boligen.

Bruk en lånemegler for å finne best restrukturering av lån

Å gjennomføre en restrukturering av gjelden medfører en gjennomgang av egen privatøkonomi. Dermed kan man få mer oversikt og kontroll på privatøkonomien, og slippe en del bekymringer.

Det går også an å benytte lånemeglere for å finne det lånet som er best for nettopp deg som for eksempel Lendo.

Lånemeglere har avtale med en rekke banker. Derfor trenger du kun å fylle ut en søknad, og så sender de den videre til bankene de samarbeider med.

En ekstra fordel med det, er at lånemeglerne gjerne vet om hvilke banker som er spesialisert innen ulike typer lån. For eksempel vet de hvilke banker som kan tilby lån til restrukturering av gjeld.

Oppsummert

En restrukturering av gjelden din kan gi økonomiske og praktiske fordeler, som:

  • Restrukturering av lån kan hjelpe deg med å redusere den månedlige lånekostnaden, forenkle gjeldsbyrden din og forbedre din kredittscore. Du vil også få en bedre oversikt over privatøkonomien.
  • Det er flere måter å restrukturere lån på. Du kan kontakte långiveren din direkte eller bruke en lånemegler.
  • Før du bestemmer deg for å restrukturere lånene dine, er det viktig å vurdere dine alternativer og sørge for at det er den beste løsningen for din økonomiske situasjon.