Hvordan slette kredittkort?

Kredittkort er en praktisk betalingsmåte, men noen ganger er det også fornuftig å slette dem. Her forklarer vi hvorfor, og hvordan du går frem for å gjøre det.

Hvorfor slette kredittkort?

Det er i utgangspunktet to gode grunner for å slette kredittkort man har:

  1. Få kontroll over privatøkonomien.
  2. Få lavere registrert forbruksgjeld i Gjeldsregisteret.
Det er flere grunner til å slette kredittkort. Det kan gi bedre kontroll over privatøkonomien, og det fører til lavere registrert forbruksgjeld i Gjeldsregisteret.

1. Sletting av kredittkort gir kontroll over privatøkonomien

Det er enkelt, og som regel rimelig, å ha flere kredittkort. Mange av dem trenger man ikke engang å betale årsavgift for å ha.

Samtidig er det slik at ulike kort kan ha forskjellige fordeler, som cashback-ordninger og forsikringer. Mange er derfor nøye med hvilket kredittkort de benytter til ulike anledninger.

Imidlertid krever det at man har streng disiplin, i forhold til å ikke bruke kredittkortene mer enn man har råd til. For hvert nye kredittkort man har, får man tilgang til mer kreditt å handle for.

Dersom det fører til at man bruker kredittkortene mer enn man egentlig har råd til, er det på tide å vurdere å slette et eller flere av dem.

Lesetips: Se også vår artikkel om refinansiering av kredittkort her: besterefinansiering.no/refinansiering-av-kredittkort/

2. Få lavere registrert forbruksgjeld i Gjeldsregisteret

All forbruksgjeld man har tatt opp, som forbrukslån, kredittkortgjeld og kjøp på avbetaling, skal meldes til Gjeldsregisteret.

Det samme gjelder med all innvilget kreditt. Det vil si at den kreditten du har tilgjengelig i et kredittkort, står i Gjeldsregisteret oppført som gjeld, selv om du ikke har benyttet den. Det er fordi det i realiteten er penger du kan bruke når som helst.

Hvis du skal søke om lån, vil derfor kreditten telle med i det totale beløpet du har anledning til å låne.

Særlig hvis du skal ta opp et større lån, som boliglån, kan det være en ulempe. Da bør du derfor på forhånd slette kredittkort du ikke absolutt trenger.

Du kan selv logge inn på Gjeldsregisteret kostnadsfritt, og sjekke hvilke opplysninger de har om deg. Da ser du all forbruksgjeld som er notert, og hva du eventuelt kan slette.

Be om lavere kreditt fremfor å slette kredittkort?

Dersom du ønsker å senke beløpet som står oppgitt som forbruksgjeld på deg, men fortsatt ønsker å beholde kredittkortet, kan du be om lavere kreditt.

Hvor høy kreditt man har på et kredittkort varierer. Hvis du vet at du aldri vil bruke mer enn 20 000 kroner på et kredittkort, er det liten vits i å ha en kreditt på 100 000 kroner stående.

Noen ganger kan det være slik at man har behov for å beholde et kredittkort, men man trenger ikke så høy kreditt som det har. Da er det fornuftig å be banken om å sette ned kredittgrensen. I en del banker kan man be om dette gjennom nettbanken.

Sletting av kredittkort

Det er enkelt å slette kredittkort. Når man har funnet ut hvor mye kreditt man har, og hvilke kredittkort man ønsker å slette, så må man ta kontakt med det enkelte kredittforetaket. Mange banker gir mulighet til å henvende seg via nettbanken. Hvis ikke det er mulig, kan man sende en e-post med beskjed om at kredittkortet skal slettes.

Når du skal slette kredittkort kan du gjøre følgende:

  • Logg deg inn på Gjeldsregisteret.
  • Sjekk hvilke kredittforetak det står oppført at du har kredittkort hos.
  • Kontakt hvert enkelt kredittkortforetak, og be dem slette kredittkortet.

Det er kostnadsfritt å sjekke sine egne opplysninger hos Gjeldsregisteret Du trenger kun en BankID, for å logge deg inn.

Når du ber kredittforetakene om å slette kortet ditt, bør du spesifisere hvilket kredittkort det gjelder. Da kan du oppgi de fire siste sifrene i kortnummeret.

Hos en del banker kan du også gjøre dette i nettbanken. Da logger du deg inn der, og finner kredittkorttjenester i menyen. Dersom det ikke finnes i nettbanken, kan du sende en melding til banken via deres kundesenter.

Hvis du er usikker på hvor du skal sende meldingen, er det lurt å ringe banken din og få informasjon om riktig e-postadresse å sende til. Men du vil måtte sende en skriftlig henvendelse om selve oppsigelsen av kortet.

Opplysningene hos Gjeldsregisteret blir fortløpende oppdatert. Så snart de får beskjed fra ditt kredittkortforetak om at kredittkortet er slettet, vil derfor den noterte forbruksgjelden din bli senket eller slettet helt.

Det er viktig å huske på at du må be om sletting hos banken. Det holder ikke å klippe kredittkortet i to, og tenke at du er ferdig med det. Banken må underrettes.

Du kan også lese mer om å slette kredittkort hos blant annet SpareBank 1.

Lesetips: Se også vår artikkel om hvordan bli kvitt kredittkortgjeld her.

Oppsummert

  • Det er flere grunner til at du kan ønske å slette et kredittkort, for eksempel for å få bedre kontroll over privatøkonomien eller for å lavere registrert forbruksgjeld.
  • Det er enkelt å slette et kredittkort. Du kan vanligvis gjøre det ved å kontakte kundeservice hos banken eller kredittselskapet som utstedte kortet.
  • Det er noen ulemper med å slette et kredittkort, for eksempel at det kan redusere din tilgjengelige kreditt og gjøre det vanskeligere å leie bil.
  • Det er en individuell vurdering om det er riktig for deg å slette et kredittkort.