Trenger du penger raskt, kan blancolån være et godt alternativ. Her får du alt du trenger å vite om blancolån.
Et blancolån er det samme som et forbrukslån
Et blancolån er egentlig det samme som et forbrukslån, og i dag brukes ikke dette begrepet like mye som før. På folkemunne bruker vi ofte forbrukslån eller lån uten sikkerhet.
Ofte brukes blancolån om det motsatte for hypoteklån. Et hypoteklån viser til at det må stilles med sikkerhet, og derfor må eie bolig du kan sette pant i. Hvis du ikke betaler et sikret lån etter avtalen, kan banken i verste fall tvangsselge boligen din for å få tilbake pengene de har lånt deg.
Eksempler på slike hypoteklån er boliglån, der du stiller med pant i boligen du skal kjøpe, og billån, der det settes pant i bilen.
Dette kjennetegner blancolån
#1 Det er uten sikkerhet
Du trenger ikke å stille med sikkerhet, som pant i bolig, kausjonist eller medlåntaker, for å få et blancolån.
#2 Høy effektiv rente
Den effektive renten på blancolån er betydelig høyere enn på lån med sikkerhet. På et blancolån, der banken ikke har noen garanti i form av pant i bolig, vil rentesatsen i større grad beregnes ut fra kredittvurderingen.
Gjennom kredittvurderingen får du en kredittscore. Denne scoren er et sted fra 0-100, der 0 mest sannsynlig vil gi deg avslag på søknaden om blancolån, og der 100 er en svært god kredittscore. Renten settes ut fra kredittvurderingen.
#4. Det er kort nedbetalingstid
Blancolån kan gis med en nedbetalingstid på inntil fem år. Dette er regulert av utlånsforskriften, og gjelder for alle lån uten sikkerhet. Nedbetalingstid på blancolån er derfor kort, noe som vil gi høyere rentesatser.
#5. Lånesummen er lav
Lånesummen på blancolån er lavere enn ved lån med sikkerhet. Du kan låne inntil 600 000 kroner med et blancolån, men noen banker opererer med lavere maksbeløp.
#6 Pengene er ikke øremerket
Når du låner penger gjennom en blancolån, kan pengene brukes til akkurat det du vil. De er ikke øremerket et formål.
Husk dette når du skal ta opp et blancolån
- Planlegg for å betjene gjelden: Lag deg gjerne et budsjett, slik at du lettere kan sette av penger til å betjene lånet hver måned.
- Ikke ta opp mer lån enn nødvendig: Tenk godt gjennom behovet ditt. Trenger du egentlig å ta opp et blancolån? Hvor mye penger må du låne? Ikke ta opp mer lån enn du har behov for og kan betale tilbake.
- Ha en buffer: Om styringsrenten settes opp, gjør mange banker det samme med sin lånerente. Da må du betale mer per måned på blancolånet. Å ha en buffer, en konto med sparepenger som kan brukes i nødstilfeller, er et smart tiltak. Slik kan du lettere håndtere gjelden selv ved renteøkninger.
- Undersøk markedet: Det finnes mange ulike banker og lån på markedet, og vi råder deg til å undersøke flere før du bestemmer deg for hvilket blancolån du skal velge. Undersøk både renter, gebyrer, nedbetalingstid, lånesum og andre vilkår. Bruk gjerne en lånemegler for å gjøre prosessen lettere.
- Sørg for god kredittscore: Før du søker om blancolån, bør du sørge for at du får så god kredittscore som mulig. Du kan forbedre kredittscoren ved å betale ned kostbar gjeld og gjeld med betalingsanmerkninger, øke inntekten og slette ubrukte kredittkort. På denne måten får du bedre rentesats på blancolånet.
- Tenk gjennom nedbetalingstiden: Tenk gjennom hvor lang nedbetalingstid du har behov for, og gå for kortest mulig nedbetalingstid. En lang nedbetalingstid kan gi deg lavere månedlige kostnader på lånet, men det vil øke totalkostnaden. Du vil også være bundet til gjelden for en lengre periode.
Bør jeg refinansiere eller ta opp et blancolån?
Refinansiering kan i mange tilfeller være et smartere alternativ enn blancolån, særlig om du har mange smålån og kostbar gjeld. Ved å refinansiere, kan du betale ned slik gjeld, og samle smålånene i ett lån. Refinansieringslån har lavere renter og lengre nedbetalingstid enn blancolån. Å refinansiere før du søker om blancolån kan også gi deg bedre kredittscore.
Slik søker du om blancolån
Fremgangsmåten for å søke om blancolån, er avhengig av bankens retningslinjer, men i hovedsak vil søknadsprosessen se slik ut:
- Besøk bankens nettside, og søk om blancolån herfra. Søk gjerne hos flere banker samtidig. Det er ikke bindende å søke.
- Fyll inn etterspurt informasjon om deg og din økonomi. Sørg for at informasjonen du oppgir, er korrekt.
- Banken vil foreta en kredittvurdering når de har mottatt søknaden din.
- Du vil få tilsendt et tilbud. Sammenlign gjerne dette med andre tilbud på blancolån.
- Er dette et blancolån med gode lånevilkår, kan du godkjenne tilbudet. Da må du signere elektronisk.
- Så lenge alt er korrekt utført fra din side, og du kommer godt ut av kredittvurderingen, vil banken utbetale pengene innen kort tid etter at de har mottatt signert avtale.
Fordeler med blancolån
- Du kan bruke pengene til det du vil.
- Du trenger ikke å eie bolig for å få blancolån.
- Du vil få pengene utbetalt innen kort tid.
Ulemper med blancolån
- Du får dårligere kredittscore.
- Du må betale høyere renter som følge av at lånet er uten sikkerhet.
- Renten følger endringer i markedet, og du er sårbar for høyere rentesatser i løpet av nedbetalingstiden.
Eksempel på pris på blancolån
- Thorn Finans: Lånesum på 25 000 kroner over 5 år, effektiv rente 26%, totalsum 42 588 kroner
- Uno Finans: Lånesum 150 000 kroner over 5 år, effektiv rente 12,71%, totalsum 199 237 kroner
- Lendo: Lånesum 150 000 kroner over 5 år, effektiv rente 12,80%, totalsum 199 476 kroner
Oppsummering
- Et blancolån er et usikret lån. Det betyr at du ikke må stille med pant i bolig, kausjonist eller medlåntaker for å låne penger. Banken vil ikke ha samme garanti for at de får pengene sine tilbake, og tar en større risiko enn ved lån med sikkerhet. Derfor har blancolån høy effektiv rente.
- I tillegg til høy effektiv rente, kjennetegnes blancolån av lavere lånebeløp og kortere nedbetalingstid. Usikrede lån kan innvilges med et lånebeløp på inntil 600 000 kroner og en nedbetalingstid på inntil fem år, avhengig av bankens egne vilkår.
- Før du søker om et blancolån, bør du vurdere hva du har behov for. Et blancolån vil føre til at du øker gjeldsbyrden din, og at du kommer dårligere ut i nye kredittvurderinger. Sørg for at du har en buffer i bakhånd, slik at du kan håndtere eventuelle renteøkninger.