Bruk feriepengene fornuftig

Vi gleder oss alltid til å få utbetalt feriepenger, men kanskje tenker vi ikke alltid på hva som er den mest fornuftige bruken av dem. Her viser vi deg hvordan du får glede av feriepengene ikke bare en sommer, men også på lang sikt.

Feriepenger til langsiktig nytte

Selvfølgelig er de ment å bli brukt på ferie. Likevel kan det hende at deler av feriepengene bør brukes på andre ting noen ganger.

Følgende tre bruksområder kan gi deg bedre økonomi på lang sikt:

  • Betale dyr gjeld
  • Sette av en buffer
  • Øke verdien på bolig og hytte

#1. Betal dyr gjeld med feriepengene

En god ide er å bruke pengene på å betale ned gjeld og da gjerne gjeld som har høy rente.

Dersom du har kredittkortgjeld eller et dyrt forbrukslån vil det kunne lønne seg å bruke noe av feriepengene til å betale ned denne gjelden. Det er da lurt å starte med den med høyest rente, og det er som regel kredittkortgjelden.

I noen tilfeller vil kanskje ikke feriepengene være nok til å betale all slik dyr forbruksgjeld. Da kan det være fornuftig å refinansiere denne gjelden. Hvis du har flere ulike dyre gjeldsposter vil det ofte lønne seg å samle de i et refinansieringslån. Det er fordi et høyere lån som regel gir deg lavere rente enn de små lånene hver for seg.

Tips: Les mer om samlelån her.

Selv om du refinansierer lønner det seg fortsatt å betale ned så mye du klarer av denne gjelden. Så selv om det frister med en ferietur bør du vurdere å bruke mye av feriepengene på å kvitte deg med slik gjeld.

#2. Sett av en buffer

Et godt råd om privatøkonomi som mange økonomer ofte nevner, er å spare opp en buffer på en eller helst to måneders lønn. Dersom du ikke har en slik buffer fra før kan feriepengene gi deg mulighet til å komme godt i gang med en slik sparing.

Hvis du setter av halvparten av feriepengene til en buffer, kan du likevel unne deg litt ferie. Da har du kommet godt i gang.

Etter ferien kan du fortsette sparingen til en solid buffer. Hvis du setter av et fast beløp hver måned vil du snart ha et solid grunnlag for privatøkonomien din.

Å sette av en buffer vil lønne seg den dagen du brått får en uforutsett utgift. Noen eksempler på dette kan være en stor tannlegeregning, at bilen trenger en reparasjon, eller at du kommer hjem til oversvømmelse på badet.

#3. Øk verdien av boligen

En annen fornuftig bruk av feriepengene, som også kan være morsom, er å pusse opp boligen eller hytta.

Hvis du tar noen smarte grep, kan relativt lave beløp føre til betydelig verdiøkning. For eksempel kan du bytte ut, eller male, frontene på kjøkkenet. Litt tidsriktig maling på veggene i stua eller soverommene vil også umiddelbart føre til økt verdi. En litt større jobb, som å sparkle og male vinduene, betaler seg enda mer.

Hvis du er en såpass hendig person at du kan gjøre slike jobber selv vil du øke verdien på din faste eiendom betydelig dersom du investerer litt av feriepengene og ferietiden din i et slikt prosjekt.

Oppussing av bolig kan være smart bruk av feriepengene. For det første oppnår du forhåpentligvis en verdistigning og for det andre kan det føre til økt trivsel i hjemmet.

#4. Start sparing i et indeksfond

Et fjerde tips til bruk av feriepengene er å sette dem av til sparing i et indeksfond. Dersom du ikke allerede har fast sparing kan din bank hjelpe deg med dette. Alternativt kan du sette pengene i forskjellige brede indeksfond.

Dersom du velger å bruke feriepengene til dette formålet, så bør du ha en minimum tidshorisont på fem år.

Video som forklarer hvordan feriepenger beregnes

Kontroll på økonomien etter ferien

Det er mange grunner til at folk får problemer med egen økonomi. Det kan være et samlivsbrudd, permittering eller at man rett og slett har handlet litt for mye på avbetaling.

Noen ganger har uforutsette utgifter gjort at man har måttet ta opp et dyrt lån. Det kan være til hjelp å ta opp forbrukslån noen ganger, men det er alltid lurt å betale det tilbake så raskt som mulig.

Selv om det kan føles kjedelig å ikke bruke alle feriepengene på ferietur, så er det viktig å huske på at det å få kontroll på privatøkonomien gir en bedre følelse på lang sikt.

Ferie skal i utgangspunktet være noe som lar oss slappe av og samle krefter til ny arbeidsinnsats. Det å få kontroll på egen økonomi er den beste måten å få ro i sjelen på.

Tips: Se flere råd hos E24 til hvordan du kan bruke feriepengene.

Oppsummering

  • Betal ned gjeld med høy rente: Dette kan spare deg for mye penger i det lange løp. Start med den gjelden som har høyest rente, ofte kredittkortgjeld.
  • Bygg en buffer for uforutsette utgifter: Dette kan gi deg trygghet og forhindre at du havner i en vanskelig økonomisk situasjon.
  • Invester i boligen din: Dette kan øke verdien av boligen din og gi deg en god avkastning på sikt.
  • Spar til pensjon: Feriepenger kan være en god måte å starte eller øke pensjonssparingen din.
  • Ta en fornuftig vurdering av din egen situasjon: Hva er dine langsiktige mål? Hva er din nåværende økonomiske situasjon?