Kredittsjekk deg selv

Når du søker om et refinansieringslån, vil du bli utsatt for en kredittsjekk. I denne guiden forklarer vi deg hva en kredittsjekk innebærer og hvorfor dette gjøres. Visste du at du enkelt kan kredittsjekke deg selv? Vi forklarer deg hvordan og hvorfor du bør gjøre dette.

Hva er kredittvurdering?

En kredittvurdering er en analyse av deg og din økonomi. Alle som låner ut penger, er pliktige til å utføre en kredittvurdering. Dette reguleres av utlånsforskriften.

Når du søker om lån og abonnementer, vil du bli kredittvurdert. Det vil si at bedriften du vil inngå en avtale med, bestiller en slik vurdering fra et kredittopplysningsbyrå. Dette byrået tar da et dypdykk i økonomien din, for å vurdere om du er betalingsdyktig.

Banken har ikke lov til å innvilge deg lån om de vurderer at du ikke kan betjene det. Du kan ikke besitte mer gjeld enn fem ganger årsinntekten din.

Det kan være fristende å ta opp forbrukslån når man trenger penger raskt. Dette er dyr gjeld, og man kan fort miste kontrollen over gjelden. Derfor kan en kredittsjekk en sikkerhet for deg som kunde.

Disse faktorene vurderes i en kredittvurdering:

 • Inntekt
 • Bosted
 • Alder
 • Faste utgifter
 • Gjeld
 • Betalingshistorikk

Betalingsanmerkninger

Har du betalingsanmerkninger, vil de fleste banker avslå søknaden din om lån. Men det finnes noen banker som tilbyr forbrukslån med sikkerhet, også kalt omstartslån.

Hvem kan kredittsjekke deg?

Du kan bli kredittsjekket når du:

 • Søker om lån
 • Søker om kredittkort
 • Inngår nye forsikringsavtaler
 • Bruker avbetalingstjenester
 • Tegner nytt mobilabonnement
 • Ved søknad på stillinger med økonomisk ansvar
 • Inngår leieforhold med utleiemegler

Video om kredittsjekk

Hva er kredittscore?

En kredittvurdering eller kredittsjekk er en analyse av økonomien din. Gjennom kredittsjekken vil du få en kredittscore, som forteller banken hvor stor risiko det innebærer for dem å låne deg penger.

Du vil få en kredittscore basert på hvordan bedriften du søker om avtale med, vurderer økonomien din. En lav kredittscore kan være resultat av mye gjeld, dårlig betalingshistorikk, lav inntekt og/eller betalingsanmerkninger. Slike faktorer vil føre til dårligere vilkår om du søker om lån. I verste fall kan du risikere å få avslag.

Kredittscoren går som regel fra 0 til 100, der 0 er dårligst og 100 best. Noen kredittopplysningsselskaper bruker andre skalaer, men felles for alle er at de er numeriske.

Hvilken kredittscore du får, avhenger av flere faktorer. Kredittopplysningsbyrået vil innhente informasjon om deg og din økonomi fra Skatteetaten, Gjeldsregisteret, inkassoselskaper, Folkeregisteret og Brønnøysundregisteret.

Har du utestående inkassosaker som har blitt behandlet i retten, vil opplysninger om dette også være med i vurderingen.

Tips: Se også vår artikkel om hvordan stoppe inkasso her.

Hva er forskjellen på kredittvurdering og kredittsjekk?

Forskjellen på en kredittsjekk og en kredittvurdering er minimal, og ofte brukes disse to begrepene om det samme. Likevel er det viktig å påpeke at en kredittsjekk er en enklere versjon av en kredittvurdering.

I en kredittsjekk vil kun opplysninger om din inntekt og betalingshistorikk hentes ut, i motsetning til en kredittvurdering, hvor hele økonomien din blir undersøkt.

En kredittsjekk brukes ofte når du søker om lån eller å betale en vare med en avbetalingstjeneste. På samme måte som i en kredittvurdering, vil den som låner deg penger undersøke om du er kredittverdig.

Sperre kredittsjekk

Det er fullt mulig å sperre for kredittsjekk. Dette gjør du ved å ta kontakt med kredittopplysningsbyråene.

Kredittsperre brukes som oftest hvis man har mistet personlige opplysninger, som pass eller ID-papirer. Noen vil også opprette kredittsperre for å hindre seg selv i å ta opp nye lån eller avtaler om kredittkort, fordi man har mye gjeld.

En kredittsperre gjør at du ikke kan inngå slike avtaler, og heller ikke tegne nye abonnementer. Da kan ingen selskap hente ut opplysninger om din økonomi.

Kredittsjekk deg selv

Det finnes flere nettsider hvor du kan kredittsjekke deg selv, og de fleste tilbyr dette gratis. Her kan du kredittsjekke deg selv:

Du logger inn med BankID-appen for å verifisere deg. Vær bevisst på at det finnes andre aktører som tar betalt for at du skal få tilgang til kredittscoren din.

Det finnes flere nettsider hvor du kan kredittsjekke deg selv, for eksempel Lendo og Experian. Du trenger kun BankID-appen for å logge inn.

Slik forbedrer du din kredittscore

Hvis du skal søke om lån, kan du utføre en kredittsjekk på deg selv i forkant, slik at du vet hvordan du ligger an. Får du en dårlig kredittscore, kan du gå inn for å forbedre denne før du søker om et lån.

Ved å forbedre kredittscoren din, kan du få bedre rentevilkår på lånet. Du kan forbedre kredittscoren din på flere måter.

#1. Øke inntekten

Er du i en posisjon hvor du kan forhandle om lønn eller øke inntekten din på andre måter, vil dette være gunstig for å forbedre kredittscoren din.

#2. Betal ned gjeld

Det første du bør gjøre, er å skaffe deg en oversikt over inntekt, utgifter og gjeld. Når du vet hvor mye penger du har til overs hver måned, er det lettere å sette av penger til faste utgifter og gjeld.

Vi anbefaler deg å prioritere å betale ned dyr gjeld, som forbruksgjeld og kredittkortgjeld, fordi slike lån har høy rente. Å betale ned gjeld, vil bedre din kredittscore.

Er du usikker på hvor mye gjeld du har, kan du enkelt sjekke dette i Gjeldsregisteret. Husk at også ubrukt kredittramme på kredittkort vil medregnes i din samlede gjeld, og at du derfor bør slette kredittkort du ikke bruker. Les mer om dette hos Sparebank1.

#3. Slett betalingsanmerkninger

Har du utestående inkassokrav og betalingsanmerkninger, bør dette prioriteres først. De fleste banker avslår søknader om lån hos kunder som har betalingsanmerkninger. Når du betaler ned kravene, vil betalingsanmerkningene slettes, og du vil få en bedre kredittscore.

#4. Refinansiering

Hvis du har mye gjeld, kan du vurdere å refinansiere gjelden. Da betaler du ned kredittkortgjeld eller flere smålån med et refinansieringslån. Refinansieringslån har ofte lavere rente enn annen forbruksgjeld. Slik kvitter du deg med dyr gjeld og eventuelle betalingsanmerkninger. Kredittscoren din vil påvirkes positivt av refinansiering.

Å kredittsjekke seg selv kan være smart før man skal søke om lån. Gjennom kredittsjekken vil man få innblikk i egen kredittscore, og slik kan man prøve å forbedre den om den er dårlig. Dette kan gjøres ved å betale ned gjeld og slette eventuelle betalingsanmerkninger.

Oppsummering

 1. En kredittsjekk er obligatorisk når du søker om lån og abonnementer. Bedriften som du søker om avtale med, vil bestille en kredittsjekk fra et kredittopplysningsbyrå. Gjennom kredittsjekken vil de vurdere hvilken risiko det utgjør å inngå en avtale med deg.
 2. Kredittscoren din vil spille en rolle for hvilke rentevilkår du får på lånet. Skalaen går som regel fra 0 til 100. Har du fast inntekt, lite gjeld og god betalingshistorikk, vil du mest sannsynlig få en god kredittscore.
 3. Du kan enkelt kredittsjekke deg selv på flere nettsider. Det er gratis, og du logger inn med BankID. Ved å kredittsjekke deg selv, får du sjansen til å forbedre din kredittscore. Dette kan du gjøre ved å nedbetale gjeld og prioritere å betale krav med betalingsanmerkninger.
 4. Har du betalingsanmerkninger, vil du få en dårlig kredittscore og mest sannsynlig avslag på lånesøknaden. Da kan et alternativ være å refinansiere gjelden. Et refinansieringslån har bedre rentevilkår enn andre forbrukslån.