Hva er låneforsikring?

Låneforsikring er en frivillig forsikring du kan kjøpe om du er bekymret for at du ikke greier å betale gjelden din i fremtiden. I denne artikkelen forklarer vi hva låneforsikring er, hva det dekker og hvem passer det for.

Låneforsikring reduserer risikoen

Alle kan havne i en livssituasjon der man får mindre penger å rutte med. Om du får mindre inntekt som følge av permittering, endring av jobb eller sykdom, kan en låneforsikring dekke gjelden du ikke får til å betale. Derfor kalles låneforsikring også for gjeldsforsikring.

Låneforsikringen varer ofte i ett år. Det betyr at all forbruksgjeld og kredittkortgjeld vil dekkes av forsikringen. Om du fortsatt er i samme, krevende situasjon etter at ett år har gått, vil gjelden slettes.

En låneforsikring kan redusere risikoen for å havne i en krevende økonomisk situasjon. Er du bekymret for fremtiden, og har mye kostbar gjeld, kan dette være et smart tiltak.

Tips: Se også hvordan kvitte deg med gjeld her.

En låneforsikring kan redusere den økonomiske risikoen. Låneforsikringen vil dekke utestående gjeld om du blir sykemeldt, ufør, permittert eller lignende.

Merk deg at noen låneforsikringer kommer med en makssum for hvor mye gjeld den dekker. Hos Re:member er denne summen på 350 000 kroner.

I hovedsak kan låneforsikring altså gjøre to ting for deg:

  • Dekke ubetalt gjeld.
  • Slette utestående gjeld.

Du kan også forsikre annen gjeld enn forbruksgjeld ved inngåelse av forsikringsavtalen, for eksempel bil- og båtlån. Husk at dette må defineres på forhånd.

Når kan man bruke en låneforsikring?

Låneforsikring kan være et smart tiltak for å unngå en økonomisk krise ved forandringer i den økonomiske situasjonen din. Dette kan være gunstig i følgende tilfeller:

  • Om inntekten din reduseres.
  • Ved langvarig sykemelding.
  • Om du blir innlagt på sykehus i et minimum antall dager.
  • Om du blir ufør i låneperioden.
  • Ved permittering eller annen ufrivillig arbeidsløshet.
  • Ved omsorg for syke barn.
  • Ved dødsfall, slik at familien ikke arver gjelden din.

Krav til låneforsikring

  • Du må være myndig, og ofte stiller bankene krav til at du må være under 63 år.
  • Du må ha fast bostedsadresse i Norge.
  • Du må være arbeidsfør i et visst antall timer per uke.
  • Du kan ikke være sykemeldt eller arbeidsledig ved inngåelse av avtalen.
  • Du kan ikke ha kjente sykdommer som kan føre til sykehusinnleggelser, uførhet eller lignende.

Merk deg at kravene kan variere fra bank til bank.

Fordeler med låneforsikring

  • Du kan unngå at betalingskrav sendes til inkasso.
  • Familien din arver ikke gjelden din om du skulle gå bort.
  • Du slipper å bekymre deg for å miste kontrollen over gjelden om du skulle oppleve endringer i inntekt og/eller helsesituasjonen din.

Tips: Les mer om inkasso og refinansiering av inkasso her.

Ulemper med låneforsikring

  • Låneforsikring kan være kostbart hos noen banker, og du må sørge for å ha nok penger til å betale for forsikringen hver måned.
  • Det kan ta en stund før du får utbetalt pengene.
  • Det foreligger ofte en makssum for hvor mye gjeld du kan få dekket med låneforsikring.
2: En låneforsikring kan være smart for noen, men unødvendig for andre. Ta en nøye vurdering på behovet ditt før du bestemmer deg for å kjøpe en slik forsikring.

Dette bør du tenke på når det gjelder låneforsikring

#1. Kartlegg hva du trenger

  1. Har du råd til å betale for låneforsikringen?
  2. Vil det lønne seg? Eller har du kort tid igjen på betalingsplanen, og kan bruke pengene til å betale ned gjelden i stedet for å ta opp en slik forsikring?
  3. Kanskje står du i en usikker jobbsituasjon, og er redd for at du vil bli permittert?  

En slik kartlegging av egne behov og egen økonomi bør være på plass før du skriver under en avtale om låneforsikring.

#2. Les og forstå låneavtalen

Hva står med liten skrift? Sørg for at du leser låneavtalen godt, og at du forstår alle vilkårene. Slike vilkår kan for eksempel være makssum for dekning, dekningsperiode og krav om minimumstid for sykemelding før du får hjelp av forsikringen.

#3. Sammenlign flere forsikringsaktører

Det finnes mange aktører på markedet som tilbyr låneforsikring. Prisene og vilkårene varierer. Derfor bør du undersøke flere forsikringsaktører før du bestemmer deg for hvilken aktør du skal velge.

Hva koster låneforsikring?

Prisene på låneforsikringen varierer fra bank til bank. Her har vi hentet noen eksempler fra ulike banker, slik at du kan få et innblikk i hva det vil koste deg:

  • Hos DNB må du betale 0,4% av den utestående gjelden hver måned i forsikringspremie. Det vil si at med et utestående gjeldskrav på 20 000 kroner, vil forsikringen belaste deg 80 kroner i måneden. På ett år blir dette knapt 1000 kroner.
  • Hos Re:member må du månedlig betale 8,9% av terminbeløpet du skylder kreditorene. Hvis terminbeløpet er på 1000 kroner betyr det at du må betale 89 kroner.

Hva dekker ikke låneforsikringen?
Det finnes også en del situasjoner som faller utenfor låneforsikringens dekningsområde.

  • Arbeidsløshet: For eksempel vil de fleste låneforsikringer ikke gjelde om du ufrivillig eller frivillig blir arbeidsledig innen de første 90 dagene av forsikringsavtalen.
  • Kjent sykdomshistorie: Har du kjente tilstander og sykdommer ved inngåelse av avtalen, og dette er årsaken til at du blir sykemeldt eller ufør, vil ikke låneforsikringen dekke gjelden din.
  • Naturkatastrofer: Hvis du opplever tapt inntekt som følge av naturkatastrofer eller lignende, vil ikke låneforsikringen dekke dette tapet.

Oppsummering

  1. Låneforsikring er en frivillig forsikring du kan kjøpe hos flere ulike banker. Denne forsikringen kan gi deg trygghet ved at den hjelper deg å betale ned utestående gjeld om du skulle oppleve endringer i inntekt.
  2. Låneforsikringen gjelder ved endring i inntekt på grunn av langvarig sykemelding, uførhet, permittering eller annen ufrivillig arbeidsløshet, pass av syke barn og lignende. Skulle du falle i fra, kan låneforsikringen dekke gjelden din, slik at den ikke må arves av familie.
  3. Merk deg at låneforsikringer ofte har flere vilkår som må oppfylles for at dekningen skal gjelde.  Mange banker har også en makssum for hva du kan få dekket.
  4. Prisene på slike forsikringer varierer, så vi anbefaler deg å sammenligne flere tilbud før du avgjør hvilken forsikring du skal gå for. Du bør også vurdere behovet ditt. Husk at du må betale for forsikringen. Men er du bekymret for inntekten eller helsesituasjonen din, kan dette være et smart tiltak.