Mellomfinansiering av bolig 

Skal du selge bolig og kjøpe ny? Da kan mellomfinansiering av bolig være et gunstig alternativ for finansiering. Her får du alt du trenger å vite.

Hva er mellomfinansiering av bolig?

Har du funnet drømmeboligen, men er usikker på om du vil få solgt nåværende bolig for å frigjøre kapital til kjøpet? Da kan du søke om mellomfinansiering av bolig.

Mellomfinansiering av bolig innebærer at egenkapitalen i boligen du eier, brukes til å finansiere den nye boligen. Du tar opp et midlertidig lån i banken for å kunne eie to boliger på samme tid.

Dette er en løsning som brukes i disse to tilfellene:

 • Når kapitalen av salget av den nåværende boligen ikke er tilgjengelig på det tidspunktet man kjøper en ny bolig.
 • Ved renovering av ny bolig.

Det vil si at du i en bestemt periode har to lån: det eksisterende boliglånet på den gamle boligen og mellomfinansieringslånet som skal utgjøre kapital til ny bolig. Har du allerede et nytt boliglån, kan det være du må betale på tre lån i en periode. Merk deg at mellomfinansieringslån har høyere rente enn vanlige boliglån.

Dette kjennetegner mellomfinansiering av bolig

 • Ingen vet hvor mye du vil få for boligen før den er solgt. Siden banken ikke har den samme garantien for at de vil få pengene tilbake som ved et boliglån, har mellomfinansieringslån høyere renter.
 • Ofte kan mellomfinansieringslån være avdragsfritt. Det betyr at du kun betaler renter og gebyrer.
 • Mellomfinansieringslån er et lån med kort nedbetalingstid. Hvor lenge du kan låne pengene vil variere, men ofte opererer bankene med en nedbetalingstid på seks måneder til ett år.
 • Når du har solgt boligen din, vil disse pengene gå til å dekke det gamle boliglånet og mellomfinansieringslånet.

Tips: Se også vår artikkel om refinansiering av boliglån: besterefinansiering.no/refinansiering-av-boligån/

Kjøpe eller selge først?

 • Med mellomfinansiering av bolig kan du kjøpe bolig før du har solgt. Merk deg at mellomfinansieringslån har høyere renter enn boliglån.

  Kjøper du bolig før du har solgt den gamle, kan dette koste deg dyrt. Du risikerer å måtte betale på to boliglån og andre faste utgifter i perioden du eier to boliger. Slike utgifter innebærer blant annet kommunale avgifter, renovering og strøm.

 • Selger du den gamle boligen før du har funnet en ny bolig, vil du slippe å betale dobbelt. En annen fordel med å selge boligen før du kjøper, er at du gjennom salget får bedre kontroll på økonomien. Da vet du hvor mye egenkapital du har for kjøp av ny bolig.
 • En ulempe med å selge først, er at du kan ende opp med å måtte flytte inn i en midlertidig bolig mens du venter på overtakelse på den nye.

Slik søker du 

 • Skaff deg et finansieringsbevis.
 • Søk om mellomfinansiering hos banken din.
 • Banken vil foreta en kredittvurdering av deg.
 • Du vil motta et tilbud til signering.
 • Ved salg av bolig vil disse pengene dekke mellomfinansieringslånet og boliglånet.

Krav til mellomfinansiering av bolig

Det foreligger noen generelle krav for at du skal få innvilget et slikt lån. Banken vurderer blant annet:

 • Om økonomien din tåler å betjene flere lån samtidig.
 • Om boligprisene i markedet er stabile.
 • Prisen på den nye boligen.
 • Hvor mye egenkapital du har.
 • Kredittscoren din, altså hvor mye gjeld du har, betalingshistorikk, inntekt og andre økonomiske faktorer.
 • I tillegg krever noen banker at du selger bolig før du kjøper.

Tips til deg som skal søke om mellomfinansiering av bolig

#1. Vær bevisst på utgiftene

Mellomfinansiering kan være en smart løsning om du har funnet drømmeboligen, men vet at det vil ta tid å selge din nåværende bolig.

For noen kan det være krevende å betjene boliglån og mellomfinansieringslån samtidig. I tillegg kommer også andre utgifter knyttet til boligene du eier. Det er mulig å søke om avdragsutsettelse på boliglånet, for slik å bare betale renter og gebyrer for en stund.

#2. Sammenlign flere lån

Rentene og gebyrene på mellomfinansieringslånene kan variere fra bank til bank. Vær bevisst på at du må søke om nytt boliglån i samme bank som du tar opp mellomfinansieringslån. Undersøk gjerne flere banker og sammenlign vilkår før du bestemmer deg.

#3. Lag deg en buffer

For at du skal kunne tåle at renten heves, bør du lage deg en buffer. Sett inn en sum hver måned. Slik er du bedre forberedt om styringsrenten øker eller ved uforutsette kostnader.

Tips: Se også artikkelen vår om refinansiering med sikkerhet i bolig: besterefinansiering.no/refinansiering-med-sikkerhet

Oppsummering

 1. Mellomfinansiering av bolig er et lån du får for å finansiere en ny bolig før den gamle er solgt. Slik kan du eie to boliger samtidig, ved å bruke egenkapitalen fra din nåværende bolig.
 2. Mellomfinansieringslån har høyere renter enn vanlige boliglån. De er ofte avdragsfrie og har en nedbetalingstid på seks til tolv måneder. Pengene du sitter igjen med når du har solgt boligen, vil brukes til å dekke dette lånet.
 3. Å kjøpe bolig før man selger kan føre til at man må betale på to boliglån samtidig. Å selge først vil gi mer sikkerhet økonomisk.
 4. For å søke om mellomfinansiering til bolig, må du ha et finansieringsbevis. Vær bevisst på at mellomfinansieringen og det nye boliglånet må tas opp i samme bank.