Beste refinansieringslån
For å finne beste refinansieringslån, er det flere ting du bør undersøke. Vi forklarer deg hvordan du finner frem til det lånet som passer best for deg.
Refinansieringslån gir bedre vilkår
Refinansieringslån innebærer å samle flere smålån og forbruksgjeld i ett nytt lån. På denne måten får man færre lån, en lavere rente og en bedre oversikt.
Ofte refinansierer man for å få bedre vilkår på lånet. Det å flytte et lån fra en bank til en annen kalles også refinansiering. Da vil du få en ny avtale med andre, og forhåpentligvis bedre, lånevilkår.
Ulike banker har ulike rentesatser, og det er den effektive renten du skal bry deg om. Den effektive renten inkluderer både den nominell renten og alle gebyrer på lånet. Refinansieringslån har ofte en rente på 5-15%, avhengig av om du stiller med sikkerhet eller ikke.
All slags gjeld kan bakes inn i det nye lånet, både sikret og usikret gjeld. Det er også mulig å refinansiere boliglånet.
Lån til refinansiering uten sikkerhet
Refinansieringslån tas ofte opp uten sikkerhet, akkurat slik som andre forbrukslån. Det vil si at du ikke må stille med pant i bolig for å få innvilget et refinansieringslån. Å refinansiere lån er derfor en løsning også for deg som ikke eier bolig.
Refinansiere forbrukslån og kredittkort
Det vanligste er å betale ned dyr gjeld som forbrukslån og kredittkort med det nye lånet. Siden refinansieringslånet ofte har lavere effektiv rente enn andre forbrukslån, vil dette være et tiltak som stort sett alltid vil lønne seg.
Refinansiering på dagen
Trenger du penger raskt, kan du søke om refinansieringslån på dagen. Dette lånet innvilges raskt, så lenge du tar noen forholdsregler. Du bør søke tidlig på dagen, slik at de bankansatte kan behandle søknaden din. Sørg for at du kommer godt ut av kredittvurderingen for at det skal gå raskest mulig.
Med sikkerhet
Refinansieringslån med sikkerhet vil gi lavere renter og bedre vilkår på lånet. Eier du bolig, kan det lønne seg å sette pant i boligen for å redusere kostnadene.
Du kan også stille med sikkerhet i form av kausjonist eller medlåntaker. En kausjonist vil stille garanti for deler av eller hele lånebeløpet. En medlåntaker vil være ansvarlig for betjening av lånet på lik linje som deg. Dette er tiltak som kan gi deg bedre vilkår på refinansieringslånet.
Refinansiering av boliglån kan være smart om du trenger å frigjøre kapital. Boliglån har lavere renter enn forbrukslån, og du kan slik spare mye penger på å refinansiere lån. Det er mulig å bake inn annen gjeld i boliglånet.
Slik finner du beste refinansieringslånet
Er du på utkikk etter et godt refinansieringslån som passer dine behov, men opplever at det er vanskelig å finne frem til det beste lånet blant alle de ulike aktørene på markedet?
Det er heldigvis flere ting du selv kan gjøre for å lettere finne det beste refinansieringslånet.
#1 Sammenlign refinansieringslån hos flere banker
Før du bestemmer deg for hvilket lån du skal gå for, bør du sammenligne flere refinansieringslån. I denne sammenligningen bør du undersøke både rentevilkår, gebyrer og nedbetalingstid.
Tips: Se mange tilbud på refinansiering av lån på vår forside.
Renter
Rentene settes individuelt og påvirkes av endringer i styringsrenten. Likevel kan bankens egne bestemmelser variere, og ulike banker vil operere med ulike rentesatser.
Kredittvurderingen vil spille en stor rolle for hvilken rente du får, særlig om du søker om refinansieringslån uten sikkerhet. Har du stilt med pant i bolig, vil banken kunne gi deg en bedre rentesats selv om du ikke har en kjempegod kredittscore.
I tillegg til kredittvurderingen, vil størrelsen på lånebeløpet og lengden på nedbetalingstiden spille en rolle for rentesatsen som banken tilbyr deg.
Gebyrer
Vanlige gebyrer på lån er etableringsgebyrer, termingebyrer og endringsgebyrer. Ulike banker har ulike satser for disse, og noen har også flere gebyrer. Dette vil virke inn på den effektive rentesatsen, som er den beste indikatoren på hva lånet vil koste deg.
Noen banker, som Sbanken, har lån helt uten gebyrer.
Nedbetalingstid
Undersøk nedbetalingstiden som tilbys, og vurder hva du har behov for. En lang nedbetalingstid vil øke de samlede kostnadene til renter og gebyrer, men samtidig vil det gi lavere beløp hver måned. Vi anbefaler deg å tenke godt gjennom nedbetalingstiden, slik at du velger en løpetid som passer deg og din økonomi.
#3. Bytt bank om nødvendig
Mange velger å søke om refinansiering hos sin eksisterende bank, men det er ikke alltid det er det mest lønnsomme. Det kan finnes andre banker med bedre vilkår, så sørg for at du undersøker markedet. Finner du et bedre tilbud, bør du ta med dette til banken din for å forhandle om bedre vilkår. Bytt bank om nødvendig.
#4. Bruk en lånemegler
Ved å bruke en lånemegler kan du få hjelp til å sammenligne flere banker og slik finne det beste refinansieringslånet. En lånemegler vil sende søknaden din til ulike banker og innhente de beste tilbudene. Disse tjenestene er gratis og ikke forpliktende.
Når du skal bruke en lånemegler, bør du undersøke hvor mange banker de samarbeider med. Jo flere, jo større sjanse har du for å finne det beste refinansieringslånet. Du bør også sjekke ut hvor lang behandlingstid de har på å behandle søknadene.
Eksempler på lånemeglere er Uno Finans og Lendo. Uno Finans sender søknaden din til 18 banker, Lendo til 23 banker, og hos begge kan få lån på inntil en halv million kroner.
#5. Sørg for god kredittvurdering
Når du søker om refinansiering, vil banken foreta en kredittvurdering av deg. På denne måten finner de ut om det innebærer en stor eller liten risiko å låne deg penger. Gjennom kredittvurderingen får du en kredittscore.
En god kredittscore vil påvirke rentesatsen banken tilbyr deg i positiv retning. Før du søker om refinansieringslån, bør du sørge for at du kommer så godt ut av kredittvurderingen som mulig.
Dette kan du gjøre ved å betale ned dyr gjeld, kvitte deg med betalingsanmerkninger og inkassosaker, øke inntekten om mulig, og sørge for en stabil inntekt. Kredittvurder deg selv for å få innblikk i hvordan du ligger an.
Tips: Les også vår artikkel om hva er refinansiering her: besterefinansiering.no/hva-er-refinansiering/
Fordeler med å refinansieringslån
#1. Du kan få bedre kontroll over egen økonomi
Siden du kvitter deg med flere lån og samler disse i ett nytt lån, vil du få færre lån å holde oversikt over. Dette vil gi deg bedre kontroll over egen økonomi.
#2. Kostnadene til renter og gebyrer reduseres
Pengene du låner med det nye lånet, brukes til å betale ned eksisterende forbrukslån. Kostnadene til renter og gebyrer er ofte høye. Ved å refinansiere, får du bare ett lån å betale slike kostnader på, og derfor reduseres den samlede rentekostnaden betraktelig.
#3. Du kan få lengre nedbetalingstid
Du kan få lengre nedbetalingstid på refinansieringslån enn på andre lån uten sikkerhet. Forbrukslån har maksimalt fem års løpetid, mens refinansiering kan gis for inntil 15 år. Dette gir deg bedre tid til å betale ned gjelden.
#4. Du kan få bedre kredittscore
Ved å refinansiere lån kan du få bedre kredittscore i kredittvurderingen. Dette vil kunne gi deg bedre vilkår på nye lån.
Ulemper med refinansieringslån
#1. Høyere kostnader til renter
Siden løpetiden blir lengre, kan den samlede kostnaden til renter og gebyrer bli høyere når du refinansierer.
#2. Perioden med gjeld forlenges
Kanskje hadde du bare noen måneder igjen på løpetiden på lånene du refinansierte? Når du refinansierer, forlenges løpetiden, og du vil forlenge perioden du er bundet til lånet.
#3. Banken kan selge boligen din
Hvis du setter pant i boligen, kan banken i verste fall tvangsselge boligen din om du ikke betaler gjelden etter avtalen.
Enklere å få låne til refinansiering
Det at bankene her har anledning til å fravike fra Finanstilsynets retningslinjer for forbrukslån, gjør det faktisk enklere å få refinansieringslån.
Du har også større fleksibilitet i forhold til størrelsen på avdrag. Dersom betalingsevnen din er lav, kan du velge lengre lånetid, og dermed få lavere månedlige innbetalinger. Husk at lånet blir dyrere desto lengre tid du bruker, og det lønner seg alltid å betale tilbake så raskt du kan.
Merk deg at for at bankene skal kunne fravike fra grunnreglene for tildeling av et usikret lån, må hele lånet gå til refinansiering. Du bør med andre ord ikke kombinere refinansieringen med ekstra lån til annet forbruk.
I tillegg må det nye lånet føre til at gjeldskostnadene dine blir lavere. Det gjør de også som regel, ellers ville du neppe refinansiert gjelden din.
Tips: Se også vår artikkel om refinansiering av kredittkort.
Oppsummering
- Refinansieringslån kan være et smart tiltak for å bli kvitt gjeld og få bedre oversikt over egen økonomi. Du kan refinansiere lån med og uten sikkerhet. Alle typer gjeld kan bakes inn i det nye refinansieringslånet. Det er smart å prioritere kostbar gjeld.
- Rentesatsen settes individuelt. Mye avhenger av kredittvurderingen av deg, særlig om du søker om et refinansieringslån uten sikkerhet. Det er flere ting du kan gjøre for at du skal få en god kredittscore. Vi råder deg til å betale ned dyr gjeld med betalingsanmerkninger og å sørge for en stabil inntekt.
- For å finne det beste lånet, bør du sammenligne flere banker. Undersøk og sammenlign både renter, gebyrer og nedbetalingstid. Til denne prosessen kan du bruke en lånemegler. De sender søknaden din til flere banker og innhenter de beste tilbudene, slik at du lettere kan finne det beste refinansieringslånet for deg og din økonomi.
Vurderinger av denne siden
Påkrevd