Guide til boliglÄn

Trenger du penger til Ä kjÞpe bolig? Et boliglÄn er en stor Þkonomisk investering. I vÄr komplette guide fÄr du en fullstendig oversikt over alt du mÄ vite om boliglÄn.

Hva kjennetegner et boliglÄn?

Skal du kjÞpe bolig, vil du mest sannsynlig ha behov for Ä lÄne penger. De fÊrreste av oss kan betale hele boligens kjÞpesum med oppsparte midler. BoliglÄnet er designet for det formÄl Ä finansiere kjÞp av bolig.

Nedenfor gÄr vi gjennom de ulike faktorene som kjennetegner et boliglÄn.

#1. Krav til sikkerhet

For Ä fÄ et boliglÄn, stilles det krav til at du stiller med sikkerhet. Her settes det pant i boligen som du lÄner penger for Ä kjÞpe. Hvis banken vurderer at verdien pÄ boligen ikke er tilstrekkelig med garanti til Ä kunne innvilge deg et lÄn, mÄ du stille med en kausjonist eller en medlÄntaker.

En kausjonist vil fungere som garanti for deler av eller hele lÄnesummen, ved Ä sette pant i sin egen bolig. En medlÄntaker vil pÄ lik linje som deg som hovedlÄntaker vÊre ansvarlig for at lÄnet betjenes.

Jo mer sikkerhet du stiller med, jo mer penger kan du lÄne. Men merk deg at banken kan selge boligen din om du bryter avtalen om tilbakebetaling.

#2. Lang nedbetalingstid

ForbrukslÄn uten sikkerhet har en nedbetalingstid pÄ opptil fem Är, mens et boliglÄns lÞpetid er pÄ opptil 30 Är.

Den lange nedbetalingstiden gir deg fleksibilitet, og du kan enkelt endre nedbetalingsplanen underveis i lĂžpetiden innenfor den gitte rammen. Merk deg at endringer kan medfĂžre gebyrer.

Et boliglÄn kjennetegnes av du mÄ stille med sikkerhet og egenkapital, og slik skiller det seg fra forbrukslÄn og andre usikrede lÄn.

#3. Renter pÄ boliglÄn

NÄr du skal sÞke om boliglÄn, vil du mÄtte ta stilling til om du Þnsker fast eller flytende rente pÄ lÄnet. Velger du fast rente, vil rentesatsen fastsettes for en bestemt periode, og vil ikke pÄvirkes av endringer i markedsrenten.

Flytende rente innebÊrer pÄ sin side at renten fÞlger disse endringene. Endringer i styringsrenten kan skje flere ganger i Äret, og bankene fÞlger ofte etter. Et lÄn med flytende rente kan koste deg mindre i rentekostnader enn et lÄn med fast rente, men samtidig kan flytende rente gi mindre kontroll pÄ hva avdragene pÄ lÄnet vil koste deg i lÞpet av lÄnets lÞpetid.

Ønsker du forutsigbarhet og trygghet i nedbetalingsperioden, kan du gÄ for fast rente. Merk deg at lÄn med fast rente ofte vil bli dyrere totalt sett enn et lÄn med flytende rente.

I tillegg skilles det mellom nominell og effektiv rente, der den effektive rentesatsen alltid er hÞyere enn den nominelle rentesatsen. Dette skjer fordi alle gebyrer som medfÞlger lÄnet innlemmes i effektiv rente.

Renten du fÄr pÄ boliglÄnet, settes ut fra bÄde sikkerheten du stiller med, markedsrenten, graden av egenkapital og kredittvurderingen som banken tar av deg.

Tips: Se ogsÄ hvordan finne billigste boliglÄn.

#4. Gebyrer pÄ boliglÄn

De fleste boliglÄn kommer med gebyrer, og de vanligste er etableringsgebyr og termingebyr.

Termingebyret er en avgift du betaler for Ä dekke bankens utgifter for Ä administrere lÄnet ditt hver mÄned. Hvor stort termingebyret er, varierer fra bank til bank, men det pleier Ä ligge mellom 50 og 200 kroner. Hos Danske Bank mÄ du betale 60 kroner i mÄneden.

Etableringsgebyret er en engangsavgift som du mÄ betale ved inngÄelse av lÄneavtalen. For et boliglÄn mÄ du regne med Ä ut med flere tusen kroner, men det finnes ogsÄ banker som har gebyrfrie lÄn. Hos Sparebanken SÞr kommer etableringsgebyret pÄ 2500 kroner.

Gebyrene pÄ boliglÄn varierer fra bank til bank. De vanligste er termingebyr og etableringsgebyr. Alle gebyrer bakes inn i den effektive renten.

#5 Du mÄ stille med egenkapital

Et annet kjennetegn pĂ„ boliglĂ„n, og som skiller det fra forbrukslĂ„n, studielĂ„n og andre lĂ„n,  er at du mĂ„ stille med minst 15% i egenkapital. Mer egenkapital gir bedre renter.

Ulike typer boliglÄn

NÄr du skal sÞke om boliglÄn, kan alderen din spille en rolle. Det finnes boliglÄn som er designet for unge boligkjÞpere, altsÄ kjÞpere under 34 Är. Med et slikt lÄn kan kravet til egenkapital reduseres.

I tillegg finnes det sÄkalt grÞnne boliglÄn, som har som hensikt Ä gi et godt tilbud for Ä finansiere boliger som er miljÞvennlige.

Hva er forskjellen pÄ et annuitetslÄn og et serielÄn?

Du mÄ velge mellom et annuitetslÄn og et serielÄn. Vi forklarer deg hva som skiller disse to nedbetalingsplanene fra hverandre. I hovedsak er det renter, gebyrer og nedbetalingstid.

Dette innebÊrer et annuitetslÄn

Et annuitetslÄn er den lÄnetypen de fleste velger nÄr de skal kjÞpe bolig, fordi det er et trygt og forutsigbart alternativ. Med et annuitetslÄn vil du betale mer renter enn avdrag i starten av lÄneperioden. Etter hvert vil du betale mindre i renter og mer i avdrag.

Dette innebÊrer et serielÄn

SerielÄnet fungerer motsatt; her vil terminbelÞpet, altsÄ avdrag, renter og gebyrer. vÊre stÞrst i begynnelsen av lÄnets lÞpetid, fÞr det reduseres. Her er renten flytende og endres ved alle renteÞkninger banken foretar seg. Hvor mye et serielÄn vil koste deg, er derfor mer usikkert.

SerielÄn brukes mest ved boliglÄn, men de fleste velger annuitetslÄn ogsÄ ved dette lÄnet.

Fordeler og ulemper med serielÄn og annuitetslÄn

Med et serielÄn kan du betale ned boliglÄnet raskere enn med et annuitetslÄn. Samtidig kan den flytende renten gjÞre at du ikke greier Ä betjene lÄnet om renten Þker, siden lÄnet er sÄrbart for endringer i styringsrenten.

Med et annuitetslÄn vil du fÄ mer forutsigbarhet, og terminbelÞpet er fastsatt. Samtidig mÄ du vÊre sikker pÄ at du greier Ä betale terminbelÞpene, som Þker i stÞrrelse.

Skal du snart pensjonere deg eller fÄr redusert inntekt av andre Ärsaken, kan serielÄn vÊre det smarteste valget for deg. Da betaler du inn med i avdrag pÄ lÄnet, slik at denne kostnaden reduseres litt og litt.

Med et annuitetslÄn vil du ha mer kontroll over hvor mye penger du har til rÄdighet til enhver tid. For unge som skal kjÞpe sin fÞrste bolig, kan et slikt lÄn vÊre det beste alternativet.

De fleste som er i jobb, velger et annuitetslÄn, nettopp pÄ grunn av forutsigbarheten det gir.

Det skilles mellom annuitetslÄn og serielÄn. FÞrstnevnte er det mest forutsigbare alternativet, og det de aller fleste velger nÄr de skal ta opp et boliglÄn.

Krav til deg som skal ta opp et boliglÄn

  • Krav om egenkapital: For Ă„ fĂ„ boliglĂ„n, mĂ„ du ha minst 15% i egenkapital. Dette gjelder for alle lĂ„ngivere i hele Norge.
  • Maksgjeld: Den samlede gjelden din kan ikke overgĂ„ fem ganger inntekten din.
  • Krav om alder: Du mĂ„ vĂŠre over 18 Ă„r, og hos noen banker mĂ„ du ha fylt 23 eller 25 Ă„r.
  • Krav om bosted: Du mĂ„ ha bodd i Norge i flere Ă„r, og du mĂ„ i mange tilfeller ha norsk statsborgerskap.
  • Krav om inntekt: Noen banker har inntektskrav, og det foreligger en lovfestet regel om at Ăžkonomien din skal tĂ„le en renteĂžkning pĂ„ fem prosent fra inngĂ„elsen av avtalen.

Refinansiere boliglÄnet?

Refinansiering av boliglÄn er et tiltak du kan sette inn om du vil forbedre lÄnevilkÄrene. Det fordrer at du allerede har et boliglÄn, og at verdien pÄ boligen har Þkt siden avtaleinngÄelse.

NĂ„r du refinansierer, kan du for eksempel bruke den frigjorte kapitalen til Ă„ betale ned gjeld. Å bytte bank er ogsĂ„ en form for refinansiering.

Dette bÞr du tenke pÄ fÞr du tar opp et boliglÄn

#1. Sett opp et budsjettforslag

FÞrste steg pÄ veien er Ä lage et budsjett. Det finnes flere budsjettmaler du kan laste ned gratis pÄ nett. I budsjettet legger du inn inntekter, utgifter og gjeld, og slik kan du fÄ bedre oversikt over hva du bruker penger pÄ, og hvor mye penger du har til overs mÄnedlig.

#2. Ikke ta opp mer lÄn enn du kan betjene

NÄr du har lagt inn alt i budsjettet, kan du lage en egen post der du setter av penger til Ä betjene boliglÄnet. Hvor mye penger har du til overs nÄr alle andre utgifter er betalt? Ta utgangspunkt i din Þkonomiske situasjon, og sÞrg for at du ikke tar opp mer lÄn enn du har rÄd til.

Husk at et boliglĂ„n er en langvarig forpliktelse og som vil sette fĂžringer for Ăžkonomien din i flere tiĂ„r fremover. Jo mer lĂ„n du tar opp, jo mindre vil du ha til overs til andre ting, som reiser, reparasjoner og fritidsaktiviteter.  FĂžr du tar opp et lĂ„n bĂžr du derfor tenke godt gjennom hva du Ăžnsker Ă„ investere i og bruke pengene dine pĂ„ i fremtiden.

FÞr du sÞker om boliglÄn, bÞr du skaffe deg oversikt over inntekter og utgifter, slik at du vet hvor stort lÄn du kan betjene hver mÄned.

#3. Bruk en kalkulator for boliglÄn

Flere steder pÄ nett kan du finne kalkulatorer for Ä regne ut hva boliglÄnet vil koste deg hver mÄned. Med en slik kalkulator kan du finne ut hvor mye du har rÄd til Ä lÄne.

#4. Vurder hvor lang nedbetalingstid du trenger

Velger du Ä gÄ for 30 Ärs nedbetalingstid pÄ boliglÄnet, vil det gi deg stÞrre frihet og fleksibilitet innenfor disse rammene. TerminbelÞpet vil reduseres, fordi det fordeles utover en lang periode.

Samtidig inngÄr du en langvarig avtale om et stort lÄn, og du er bundet til gjelden i flere tiÄr. Du vil ogsÄ betale mer i renter og gebyrer, jo lengre nedbetalingstiden er. Vi rÄder deg derfor til Ä velge en nedbetalingstid som passer din Þkonomiske situasjon.

Husk at en kort nedbetalingstid alltid er det billigste om vi ser pÄ totalbelÞpet. En lang nedbetalingstid vil gi deg lavere terminkostnader. Velg det alternativet som passer best til din Þkonomiske situasjon.

#5. Sjekk lÄn hos flere banker

FÞr du avgjÞr hvilken bank du skal velge, bÞr du undersÞke vilkÄr hos flere banker og sammenligne disse.

I en sammenligning av boliglÄn bÞr du undersÞke rentebetingelsene, gebyrene, nedbetalingstid, fleksibiliteten til lÄnet og bankens omdÞmme. Ta en nÞye vurdering pÄ om du skal velge annuitetslÄn eller serielÄn, og om du skal gÄ for fast eller flytende rente.

Oppsummering

  1. Et boliglÄn er en langvarig forpliktelse, og du binder deg til gjeld for lang tid. Nedbetalingstiden er inntil 30 Är. Du mÄ stille med pant i bolig for Ä fÄ boliglÄn, og du mÄ ha minst 15% egenkapital.
  2. NÄr du skal ta opp et boliglÄn, mÄ du velge mellom fast og flytende rente. Fast rente gir mer forutsigbarhet, men kan bli dyrere i lengden. Renten fastsettes individuelt, og alle gebyrer er inkludert i den effektive rentesatsen.
  3. Det finnes ulike boliglÄnstyper, som lÄn for unge kjÞpere og grÞnne boliglÄn for miljÞvennlige boliger. BoliglÄn kan vÊre annuitetslÄn eller serielÄn. De fleste velger annuitetslÄn, der terminbelÞpene er hÞyere i starten av lÄnets lÞpetid.
  4. FÞr du skriver under en avtale om boliglÄn, bÞr du sette opp et budsjett, vurdere hvor mye lÄn du kan tÄle Ä ta opp, og gjerne sammenligne flere lÄn.